Així afecta la caducitat del CGPJ la Comunitat Valenciana

Tenen el mandat caducat la presidenta del Superior de Justícia, el president de la sala contenciosa administrativa, i el de l'Audiència Provincial d'Alacant

El Consell General del Poder Judicial està en funcions des de fa quatre anys / À Punt NTC

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ), en funcions des de fa quatre anys, ha anunciat aquesta vesprada que es reunirà de manera extraordinària el 9 de febrer. Volen analitzar l'impacte que la seua paràlisi provoca en el dia a dia de l'administració de justícia. Aquesta inèdita situació, amb un consell que fa nou anys que ostenta el càrrec (quan els mandats són de cinc anys), està afectant el sistema judicial valencià.  

Fa dos anys, el govern espanyol va modificar la llei orgànica del poder judicial per a forçar el PP a negociar la renovació. La reforma contemplava que si l'òrgan de govern dels jutges té el mandat caducat, no pot nomenar càrrecs judicials. Però mai s'arribà a un acord.

Segons Joaquim Bosch, membre de Jutges i Jutgesses per a la Democràcia, "no hi ha expectatives a curt termini que la situació puga resoldre's a través d'algun tipus d'acord". Des d'aleshores, gran part de la cúpula judicial espanyola està en funcions o vacant.

A la Comunitat Valenciana tenen el mandat caducat la presidenta del Superior de Justícia, el president de la sala contenciosa administrativa, i el de l'Audiència Provincial d'Alacant. A més, en octubre, es jubilarà el president de l'Audiència de Castelló

"Quan es produïsca la jubilació, com ocorrerà a l'Audiència de Castelló, no és possible tampoc substituir la persona que s'ha jubilat i això provoca una insuficiència de recursos en el conjunt del sistema judicial", ha explicat Bosch.

També estan pendents de crear dues places a la sala civil i penal.

Pareguda és la situació al Tribunal Suprem, que el 2022 va dictar 1.230 sentències menys que l'any anterior: en pocs mesos quedaran vacants 24 de les 79 places de magistrat.

Tot açò es tradueix en uns tres anys de mitjana per a resoldre el pagament de prestacions, que després el Suprem anul·la, i un col·lapse generalitzat de la justícia.

Ara, el Consell General anuncia que analitzarà totes aquestes conseqüències i prendrà una decisió. Algunes de les opcions són les següents:

"Exigir en una primera votació tres quintes parts i en una següent, majoria absoluta qualificada. El president del govern, per exemple, per a ser triat necessita majoria simple", ha explicat José Antonio Martín Pallín, magistrat emèrit del Tribunal Suprem. En canvi, per a Javier Pérez Rollo, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla, "l'única renovació possible ara mateix és que els membres del CGPJ donaren un colp de dignitat i presentaren la dimissió. I obligaren a renovar-ho a la força".

Però el ben cert és que el més probable siga que aquesta legislatura acabe com ara, amb un Poder Judicial caducadíssim.

També et pot interessar

stats