Afectades pel càncer de mama lamenten que s’invisibilitzen les seqüeles físiques i emocionals de la malaltia
Amb els seus testimonis, aquest grup de dones demana més professionals especialitzats i més inversió en investigació
Un grup de dones afectades pel càncer de mama ha denunciat l'excessiva edulcoració de les campanyes contra la malaltia. Ho fan aprofitant que aquest dimecres és el dia contra el càncer de pit. Demanen professionals especialitzats, inversió en investigació i canviar el focus: menys rosa i més prevenció. Les afectades també paren atenció a les seqüeles físiques i emocionals que pateixen les afectades una volta ha passat la malaltia.
Amparo Bernet ha sobreviscut a dos tumors i declara que "arriba un moment que et diuen la paraula màgica: estàs lliure de malaltia. Aleshores és quan t'enfrontes a la teua vida". Amparo tenia solament 35 anys quan li detectaren el càncer de pit. Ara en té 75 i, tot i sentir-se afortunada per haver guanyat al càncer, encara pateix seqüeles de la radioteràpia i la cirurgia, una mastectomia radical. "Estic cremada i vaig tres vegades a la setmana a curar-me, això és una seqüela que no es reconeix quan tu reclames la minusvalidesa", agrega.
Seqüeles de les quals no es parla
Una altra de les afectades, Immaculada Herrero, assenyala que també s'invisibilitzen les seqüeles emocionals. "Problemes sexuals? No se'n parla: aquí les dones som asexuades".
A més, en el cas d'Isabel Jiménez, que fa vora dos anys que li diagnosticaren un càncer de pit, reconeix que durant tot el tractament es feia la valenta. "Jo em pensava que era la superforta, i no som superfortes. Després et ve el baixó… tu necessites plorar, però no vols que els altres vegen que estàs malament", recorda. El que li passava és que havia caigut una depressió que encara li estan tractant. Aquestes són les seqüeles massa vegades silenciades del càncer de pit.