Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Afegir un nou antiviral al tractament contra la covid redueix un 30% la mortalitat

Un estudi demostra els beneficis d'incorporar els anticossos monoclonals tixagevimab i cilgavimab als medicaments usats actualment per a curar la malaltia

Personal sanitari atén un pacient malalt de covid / À Punt NTC

Un estudi mundial liderat a Espanya per l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona ha demostrat que afegir un nou antiviral a la medicació actual contra la covid-19 podria reduir un 30% la mortalitat en pacients hospitalitzats.

Segons la investigació, els resultats de la qual es publiquen aquest divendres en la revista The Lancet Respiratory Medicine, incorporar els anticossos monoclonals tixagevima i cilgavimab al tractament estàndard actual de la malaltia —una combinació de remdesivir i dexametasona— disminuiria el risc de mort per a pacients en estadis greus de covid previs a l'ingrés en la unitat de cures intensives (UCI).

Aquest assaig clínic de fase 3 s'ha dut a terme amb pacients hospitalitzats de diferent gravetat, però que no requerien UCI. I ha demostrat que l'estratègia de sumar un tercer antiviral als ja aprovats i utilitzats de manera rutinària és segura. I encara que no acurta el període de recuperació dels malalts, sí que rebaixa un 30% la mortalitat, sobretot en els pacients més greus. El fàrmac s'administrava com a dosi única per via intravenosa.

El cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Roger Paredes, és també el coordinador a Espanya de la plataforma d'assajos clínics de pacients hospitalitzats per covid-19 anomenada ACTIV-3: Therapeutics for Inpatients with covid-19, finançada pels Instituts Nacionals de Salut (NIH) dels Estats Units. L'ens compta amb la participació d'hospitals de tot el món, entre els quals hi ha cinc de Catalunya —Hospital Germans Trias, el Clínic Barcelona, Arnau de Vilanova de Lleida, Hospital de la Mar i Hospital Vall d'Hebron— i tres de Madrid —Gregorio Marañón, La Paz i el Clínic Sant Carles.

Segons Paredes, encara que els resultats no demostren una millora significativa de les taxes de recuperació, la incorporació de l'antiviral amb tixagevimab i cilgavimab als fàrmacs remdesivir i dexametasona sí que va comportar a una reducció clínicament rellevant d'un 30% de la mortalitat, especialment en pacients més greus que necessitaven concentracions d'oxigen més elevades o ventilació mecànica no invasiva.

A més, a diferència d'anteriors estudis amb altres anticossos monoclonals que perdien eficàcia davant d'òmicron —la variant predominant actualment— la combinació de tixagevimab i de cilgavimab mantindria la capacitat de bloquejar-la en les dosis administrades.

L'estudi s'ha dut a terme en huitanta centres de tot el món, entre els quals Espanya. Ací ha comptat amb la participació de 150 persones ingressades en planta convencional i en unitats de semicrítics: 75 a l'Hospital Germans Trias i 75 més en altres hospitals. S'ha desenvolupat en coordinació amb l'Agència Europea de Medicaments i l'organisme regulador estatunidenc, l'FDA, que avaluaran la possibilitat que l'antiviral amb tixagevimab i cilgavimab es convertisca en un nou tractament addicional per a la covid en els pròxims mesos.

També et pot interessar