Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Com afrontar un cas de violència masclista en adolescents?

És important transmetre a les joves que poden acudir a la família en qualsevol moment i que no seran jutjades

Com actuar davant d'un cas de violència masclista en adolescents? / À Punt NTC

Fa una setmana, una adolescent va ser assassinada per la seua parella a Totana (Múrcia), un cas de violència masclista, i justament aquest dimecres un home ha admés haver assassinat una altra menor a Jaén (Andalusia), tot i que aquest cas encara s’està investigant.

Què poden fer les famílies per a intentar detectar a temps si les seues filles estan patint violència masclista? 

Les terapeutes reconeixen que no sempre és fàcil aconseguir que les xiques que la pateixen parlen obertament de relacions violentes o que reconeguen que estan sent maltractades per part de la parella, sobretot en l'adolescència, una edat en què no solen contar-ho tot a les famílies.

El més important si detectem alguna cosa estranya, és transmetre a la jove que pot acudir a la seua família en qualsevol moment, sense por de ser jutjada, comenta en À Punt Notícies Amparo Chaves, psicòloga especialitzada en violència masclista. A més, recorda que tant les menors com les mares i els pares tenen al seu abast diversos recursos, com ara el telèfon d'informació 24 hores o els centres dona 24 hores, on atenen les víctimes des dels catorze anys en qualsevol moment del dia.

De moment, són poques les xiques que arriben a un dels deu centres d'atenció a les dones que hi ha repartits per tota la Comunitat Valenciana, explica Chaves, però sí que estan detectant casos cada vegada més greus. El motiu, segons la psicòloga, és que les joves estan creixent en l’era de la igualtat i quan es troben en una relació de violència i desigualtat en la qual les seues parelles exerceixen violència, elles els posen límits. Això que fa que ells reaccionen amb més violència encara, indica, perquè per als maltractadors és molt important sentir que tenen el control de la situació i de l’altra persona. 

Per això cal recordar a les joves i a les seues famílies els recursos d'ajuda que tenen a l'abast, com el telèfon 24 hores (900 580 888), on especialistes els poden assessorar sobre com abordar el problema, destaca la coordinadora autonòmica de la xarxa centres dona, María Hernández. Aquest telèfon atén les víctimes, però també les famílies, les amistats, el professorat o qualsevol persona que estiga en l’entorn d’una dona que pateix violència de gènere, siga o no menor d’edat. 

Violència masclista

També et pot interessar