Agost de 2023 ja és el més càlid de la sèrie històrica a Espanya, segons Aemet

L'Organització Meteorològica Mundial alerta que el planeta ha encadenat els tres mesos més calents des que hi ha registres

Aquest ha sigut el mes d'agost més calorós de la sèrie històrica / À Punt NTC

L'últim mes d'agost ha sigut el més càlid de tota la sèrie històrica. És la principal conclusió que s'extrau del balanç climàtic fet públic aquest dimecres per l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que apunta també que les precipitacions registrades en el conjunt d'Espanya durant aquest període no arribaren ni a la meitat dels valors normals.

Segons Aemet, la temperatura mitjana sobre l'Espanya peninsular en el huité mes de l'any va ser de 24,8 °C, un valor que supera en 1,8 la mitjana mensual registrat en les darreres dues dècades (1991-2020). Tot i que està empatat amb agost de 2003, les temperatures màximes mitjanes que s'han assolit són les més elevades de la sèrie històrica (32,7 °C) i estan dues dècimes de grau per damunt d'aquell mes i 2,2 °C de la mitjana normal. Paral·lelament, les mínimes també foren elevades i es quedaren 1,3 °C per dalt dels valors normals, tan sols superades pels agostos de 2003 i 2022.

Anomalies de temperatura registrades en agost de 2023
Anomalies de temperatura registrades en agost de 2023 / Aemet

L'agència climàtica —adscrita al Ministeri per a la Transició Ecològica— comptabilitza dues onades de calor a escala peninsular i les Balears. La primera va transcórrer entre els dies 6 i 13, quan el ponent va polvoritzar els rècords històrics de temperatura en punts de la Comunitat Valenciana i se superaren els 46 °C. Durant la segona, del 18 al 25 d'agost, els termòmetres marcaren per damunt dels 40 °C en molts punts de l'interior peninsular. En total, el país va estar exposat durant setze dies a onades de calor, més de la meitat del mes, segons el balanç d'Aemet.

De fet, l'observatori València/aeroport va registrar el passat 10 d'agost la temperatura més alta de tot Espanya: 46,8 °C. En tercer lloc del rànquing se situa el de la ciutat de València, amb 44,5 °C aquell mateix dia. Quant a les temperatures mínimes, destaquen entre estacions principals els 3,6 °C de Port de Navacerrada anotats el dia 4 i els 5,2 °C de Molina de Aragón el 30 d'agost.

Percentatge de precipitació recollida en agost de 2023 respecte de la mitjana en aquest mes del període 1991-2020
Percentatge de precipitació recollida en agost de 2023 respecte de la mitjana en aquest mes del període 1991-2020 / Aemet

Pel que fa a les precipitacions, Aemet destaca que el mes va ser molt sec, amb un valor mitjà de 10,1 mm sobre l'Espanya peninsular. La quantitat representa el 47% del nivell habitual en un mes d'agost, si es compara amb el període 1991-2020. Així, l'últim agost és el seté més sec des del començament de la sèrie en 1961, i el tercer del segle XXI. En contrast, a Balears va ser el tercer mes d'agost més humit des que hi ha registres, després de 2002 i 1977; i a Canàries va ser el huité i el sisé, respectivament.

L'organisme meteorològic destaca com punts de la Comunitat Valenciana estan entre els que s'han catalogat com extremadament secs aquest agost.

Els tres mesos seguits més calents de la història

El darrer balanç climàtic d'Aemet no és sinó l'enèsima evidència de l'avanç de l'escalfament global. Una tònica que també es confirma amb les últimes dades difoses per l'Organització Meteorològica Mundial just aquest dimecres. Segons els registres confirmats pel servei dedicat al canvi climàtic Copernicus, comptant el mes d'agost passat el planeta ha tingut els tres mesos consecutius més calents des que s'arrepleguen aquests indicadors.

Per un marge considerable, l'últim mes va ser l'agost més calent de la història i ha sigut el segon entre tots els mesos. Sols el supera juliol, que va trencar tots els rècords.

S'estima que el huité mes de 2023 ha estat de mitjana 1,5 graus Celsius per damunt de l'era preindustrial (1850-1900), i l'any 2023 es considera fins ara (amb mesuraments realitzats de gener a agost) el segon més calent després de 2016. En tots dos anys —2016 i 2023— s'ha desenvolupat El Niño, un poderós fenomen climàtic que augmenta les temperatures de les aigües del Pacífic oriental equatorial i accentua extrems meteorològics en diferents parts del planeta, com a abundants pluges o sequeres.

Les observacions del servei Copernicus, finançat per la Unió Europea, indiquen que l'agost passat les temperatures mensuals de la superfície de la mar foren les més elevades mai arreplegades —comparades amb qualsevol altre mes de l'any— i se situaren en 20,98 graus. Així, el mes passat es van excedir cada dia les temperatures rècord anteriors, corresponents a març de 2016.

El secretari general de l'OMM, el científic finlandés Petteri Taalas, ha recordat que l'hemisferi nord ha viscut en els últims dos mesos "un estiu de tots els extrems" i que això ha ocorregut abans que el fenomen d'El Niño desplegue tot l'impacte, cosa que en general ocorre en el segon any de desenvolupament —és a dir, en 2024—. "El que observem és una clara conseqüència del calfament dels sistemes climàtics", ha sostingut per la seua banda el director del servei de Canvi Climàtic de Copernicus, Carlos Buontempo.

També et pot interessar

stats