L'Ajuntament de Barcelona vol eliminar tots els apartaments turístics a la ciutat d'ací al 2029

L'alcalde, Jaume Collboni, anuncia que no es concediran més llicències ni se'n renovaran les existents, que caducaran el novembre del 2028

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, este divendres en roda de premsa
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, este divendres en roda de premsa / Enric Fontcuberta (EFE)

L'Ajuntament de Barcelona, liderat pel govern socialista de Jaume Collboni, planeja eliminar els pisos d'ús turístic de la Ciutat Comtal per al novembre del 2028 i destinar-los a un ús residencial. Una fita que vol aconseguir aplicant el decret llei aprovat per la Generalitat de Catalunya que regula els habitatges turístics.

Així ho ha anunciat l'alcalde mateix en una roda de premsa este divendres en què ha comparegut al costat dels tinents d'alcalde Laia Bonet i Jordi Valls. Collboni ha assegurat que la voluntat de l'executiu barceloní és tindre el màxim nombre d'apartaments turístics convertits en vivendes residencials, i que això servisca per a incrementar l'oferta d'habitatge a l'urbs.

L'Ajuntament comtal no concedirà més llicències per a ús turístic a pisos residencials i no en renovarà les existents, que caducaran a finals del 2028. D'esta manera, d'ací a cinc anys, els 10.101 immobles que hi ha en l'actualitat perdran esta condició. L'objectiu és que "a partir del 2029 desaparega la figura del pis turístic" tal com es concep actualment i cesse completament l'activitat d'ús turístic en pisos residencials. Una proposta que, en tot cas, primer haurà de ser aprovada amb la resta de grups del consistori.

Collboni ha anunciat també que proposarà una modificació en la política de reserva per a pisos socials del 30% de les noves promocions i grans reformes d'edificis d'habitatges, vigent des del 2018.

Amb estes dos noves iniciatives, l'Ajuntament de Barcelona busca augmentar el parc d'habitatge a la ciutat i frenar la pujada del preu del lloguer i de la compra, accions incloses en el nou Pla Viure.

Ací a la Comunitat Valenciana, València i algunes ciutats turístiques com Calp o la Vila Joiosa han fet passes per a limitar la proliferació d'apartaments turístics a través de moratòries que impliquen, en la pràctica, paralitzar la concessió de llicències de manera temporal.

També et pot interessar

stats