Alanna actualitza el comptador de feminicidis al Jardí del Túria de València

La iniciativa impulsada per Alanna, juntament amb Stool Street Art i Les Beatrius, inclourà qualsevol dona que haja sigut assassinada pel fet de ser dona

Membres d'Alanna acaben de pintar el nou comptador de feminicidis al jardí del Túria de València
Membres d'Alanna acaben de pintar el nou comptador de feminicidis al jardí del Túria de València / Chelo Álvarez

Aquest dissabte l'associació Alanna d’ajuda a dones víctimes de violència masclista ha actualitzat el comptador de feminicidis del vell llit del riu Túria (València) amb la xifra total de dones assassinades a Espanya el 2021: 78. A més, també s'ha pintat en grans lletres negres Ni una menys, al costat de l'any 2022.

Es tracta d’una iniciativa creada de la mà del col·lectiu Stool Street Art, que realitza diferents accions a la ciutat sobre desigualtat, exclusió i mobilització social i de Les Beatrius, la xarxa de periodistes i fotoperiodistes valencianes per un periodisme feminista.

No és la primera vegada que les tres entitats col·laboren en un projecte d’aquestes característiques. En 2019 ja es va posar en marxa un mural similar -amb un recompte mensual dels feminicidis- en la façana posterior del Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) que, per al 8 de març de 2020, es va convertir en una piràmide que representava diferents tipus de violències cap a les dones.

Un any després, el 2021, el comptador es va traslladar al parc del Túria, que rep molta més afluència de gent, en una ubicació cedida per l'Ajuntament de València, ja que la iniciativa compta amb l’autorització de la Regidoria d'Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI.

El nou comptador s'actualitzarà cada dos o tres mesos i inclourà totes les dones que siguen assassinada simplement pel fet de ser dona, independentment de si l'assassí és parella o exparella de la víctima. Així ho fa des de 2010 l’organització Feminicidio.net que ha documentat la xifra de 1.279 dones assassinades i així ha començat també a fer-ho, des de l'1 de gener d'enguany, el Ministeri d'Igualtat.

Fins aquesta data, Igualtat només comptabilitzava les dones assassinades per les seues parelles o exparelles, però des que va començar l'any Espanya es va convertir en el primer país d'Europa atindre en compte quatre tipus d'assassinats masclistes més: els familiars, sexuals, socials i vicaris.

No obstant això, Feminicio.net inclou al seu llistat les criatures assassinades per violència vicària, quan els pares busquen causar dolor a les dones a través del fills, mentre que el ministeri deixa fora aquestes víctimes del llistat oficial.

Alanna és una organització de professionals contra la violència masclista, que acompanya dones i menors d'edat víctimes de la violència masclista en els processos de reconstrucció des de la psicologia, la intervenció social, l’atenció jurídica, la formació, l'ocupació, la cultura i l'esport.

També et pot interessar

stats