Les alcaldesses de Catarroja, Paiporta i Benetússer reclamen a la Generalitat que retire en quinze dies els cotxes amuntonats

Qüestionen la "ineficàcia" en la gestió de l'emergència i avisen: "Podem estar un any per a solucionar el problema"

Les alcaldesses de Catarroja, Paiporta i Benetússer
Les alcaldesses de Catarroja, Paiporta i Benetússer / À Punt NTC

Les alcaldesses de tres municipis valencians de l'Horta Sud —Catarroja, Lorena Silvent; Paiporta, Maribel Albalat, i Benetússer, Eva Sanz— s’han presentat este dimarts de vesprada al Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi) per a denunciar les "greus deficiències" en l’organització de l’emergència provocada per la DANA. Han subratllat la "lamentable realitat" que viuen els seus municipis i han sol·licitat més mitjans per a la retirada de llots i l’agilitació de les ajudes de la Generalitat.

Lorena Silvent, alcaldessa de Catarroja, ha manifestat després de la reunió i en nom de les tres alcaldesses que el seu principal objectiu era traslladar al Cecopi la urgència de la neteja de garatges, la retirada de llots i de cotxes amuntonats. “No podem esperar que passe res més. Hem d’exigir una actuació per part de la Generalitat”, han destacat en referència a l’incendi declarat este dilluns en el seu municipi.

Les regidores de Paiporta, Catarroja i Benetússer, totes tres del PSPV, han donat un termini de quinze dies per a la retirada de les muntanyes de cotxes sinistrats, davant del risc d’incendis i el perill de fums tòxics en els nuclis urbans. “En quinze dies poden fer-ho, si treballen 24 hores, perquè hi ha suficients mitjans públics i privats, tant a la Comunitat Valenciana com a tot Espanya”, ha ressaltat Silvent.

Estes tres alcaldesses llancen la petició a la Generalitat, i no al govern espanyol, a qui el Consell ha atribuït la responsabilitat, han ressaltat. Silvent s’ha referit a una resolució de la Generalitat on s’assumeix la gestió dels vehicles i ha assegurat que el decret del govern d’Espanya únicament permet als ajuntaments incorporar-se als treballs, com a competents en la gestió dels residus urbans.

“Ja era hora”

A finals de novembre, les alcaldesses de Paiporta, Benetússer i Catarroja ja van reclamar tindre presència municipal al Cecopi per a traslladar-hi les principals reivindicacions dels ajuntaments.

“Ja era hora que se’ns escoltara. Feia molt de temps que demanàvem estar ací. Si no és operatiu, que canvie la norma. Perquè la norma diu que els municipis tenim el dret d’estar en el Cecopi”, ha comentat Maribel Albalat, alcaldessa de Paiporta.

Per la seua banda, Eva Sanz, alcaldessa de Benetússer, ha conclòs que han pogut confirmar “que no s’estava entenent els nostres municipis i que es prenen directrius sense conéixer el territori. És el que hem pogut posar damunt de la taula i hem aconseguit que se’ns escolte”.

Les tres alcaldesses del PSPV han arribat a les instal·lacions del Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat (CCE), a l'Eliana (Camp de Túria), juntament amb Pilar Bernabé, delegada del Govern d’Espanya i codirectora del Cecopi.

Bernabé, després de la reunió del Cecopi, ha fet referència a la “resolució de la Generalitat del 21 de novembre”. Segons ha afegit, “s’havia d’haver avançat més de pressa, perquè el treball no pot recaure sobre els municipis. En una fase de nivell 2, tots saben que la responsabilitat recau sobre la Conselleria d’Emergències”.

El conseller d’Emergències, Juan Carlos Valderrama, ha sostingut que el reial decret aprovat pel govern d’Espanya “atribueix la titularitat als ajuntaments” i que el paper de la Generalitat és “ajudar”. Argumenten que esta norma impulsada des del Ministeri de l’Interior té un rang superior a la resolució de la Generalitat.

En tot cas, ha demanat la col·laboració de totes les administracions per a la neteja de les més de cent campes de cotxes, residus i utensilis, especialment després dels incendis d’Alberic i Catarroja, on van cremar uns cinquanta vehicles.

Segons informa Europa Press, "la negativa del comandament a escoltar-les" els ha fet decidir fer públiques les seues peticions al mateix Cecopi, on han exposat "les necessitats que, hui en dia i quan ja han passat més de 45 dies, continuen patint" els veïns de les seues localitats.

Entre les reivindicacions que han exigit les responsables municipals, en un comunicat conjunt, han enumerat la necessitat de comptar amb més mitjans per a abordar l’extracció de vehicles i llot dels garatges i soterranis, l’agilitació de les ajudes de la Generalitat i un pla "detallat i realista" per a la reconstrucció dels seus municipis.

Les tres alcaldesses han denunciat la "ineficàcia" de les mesures preses pel comandament de l’emergència en les últimes setmanes perquè, segons han assegurat, "continuen sent allunyades de la realitat dels municipis afectats". "Amb les unitats i equips assignats podem estar un any per a solucionar el problema", han advertit.

Les responsables municipals han considerat que estes decisions "es basen en el nul coneixement de les necessitats de les localitats afectades". "La nostra prioritat continua sent protegir i donar suport a tots els veïns i veïnes, però necessitem que les altres administracions estiguen a l’altura de la gravetat d’esta situació", han remarcat.

Informació “en temps real”

Per tot això, segons indiquen en un comunicat, en la reunió han exigit disposar d’informació "en temps real i de manera directa" sobre les actuacions i mesures que es prenen al Cecopi, així com un "calendari detallat" del pla de treball en l’operativa de retirada de llots en els garatges. "Volem informar els nostres veïns què s’està fent per a resoldre esta problemàtica que afecta tantes vivendes i famílies", han expressat.

També han reclamat més mitjans per a l’extracció de llots i vehicles dels soterranis i han avisat que els mitjans assignats són "insuficients sense cap mena de dubte". "Necessitem més equips d’empreses privades especialitzades per a poder abordar l’emergència de neteja dels garatges, també més efectius de l'UME i de bombers perquè estos treballs acaben com més prompte millor", han assenyalat.

A més, han instat a agilitzar el procés de retirada i eliminació de les "muntanyes de vehicles" que "omplin" els municipis i han lamentat que situacions com l’incendi en una campa de Catarroja, este dilluns, "mai s’haurien d’haver produït".

"Des del primer moment s’ha estat reclamant que es retiren els vehicles perquè no és segur", han subratllat. Així, han insistit en la necessitat d’"actuar de manera immediata", per a la qual cosa han demanat "més seguretat", habilitar "camps intermedis" i executar "un pla urgent de retirada de vehicles per part de l’emergència".

"Ineficiència de les actuacions"

Paral·lelament, les alcaldesses d’estos municipis han compartit "l’exigència de la ciutadania que reclama actuacions més ràpides per a resoldre la problemàtica dels llots". Per esta raó, i davant de "la ineficiència de les actuacions dutes a terme fins ara", han explicat que han posat "tots els mitjans municipals disponibles i han contractat més maquinària per a la retirada de llots". No obstant això, han advertit que "no és suficient".

Han afegit que no es pot treballar amb un pla logístic adequat "pels constants canvis de criteri i d’ordes que reben els equips destinats a l’emergència que treballen als nostres municipis". Una situació que, han avisat, "està fent que el treball s'alentisca". "Continuem exigint un pla de treball clar, ordenat i amb unes dates precises", han insistit.

També han reclamat ajudes econòmiques directes als ajuntaments per a "poder continuar contractant empreses especialitzades en l’extracció de llot i camions cisterna per a atendre la urgència que suposa mes i mig de garatges i buits d’ascensor inundats d’aigua, llot i, en alguns casos, amb residus fecals".

"És imprescindible que s’agilitze el pagament de les ajudes de les diferents administracions per a pal·liar la pèrdua de béns de primera necessitat. I que es facen efectives de manera immediata per a totes les famílies. Moltes han perdut les seues vivendes o estan molt afectades i es troben en una situació de vulnerabilitat", han advertit.

Pel que fa a la "vital" reactivació de l’economia, han sol·licitat "més mitjans per a les zones industrials" i han concretat que, en el cas del polígon de Catarroja, "els mitjans destinats per la Generalitat són insuficients per a restablir un milió de metres quadrats en què hi ha 486 empreses en actiu".

"Agilitzar" el retorn segur a les aules

En matèria educativa, han demanat "agilitzar el procés de retorn segur a les aules", solucions "més àgils" per als centres que no poden reobrir-se i garantir "el constant seguiment i revisió de l’estat de les instal·lacions". En el cas de Catarroja, han precisat que la Conselleria d’Educació "no pot continuar de braços plegats i sense resoldre l’estat i la situació del conservatori, en què estudien 400 alumnes".

Finalment, les alcaldesses han instat el comandament de l’emergència a "reforçar i accelerar" la intervenció per a reconstruir els municipis afectats. "Som zona catastròfica i els problemes de la població s’estenen a tot el municipi d’una manera o d’una altra. Els nostres pobles estan totalment afectats, no ens queda res", han conclòs.

També et pot interessar

stats