Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Alerta a les escoles: alguns xiquets imiten 'El juego del calamar', una sèrie de contingut violent

La reeixida sèrie de Netflix, que suma 111 milions d'espectadors en els seus primers vint-i-huit dies d'emissió, no es recomana per a menors de 16 anys

Una escena de la sèrie 'El juego del calamar' / Netflix

En un món dominat per algoritmes personalitzats, la sèrie sud-coreana The Squid Game (El juego del calamar en la versió espanyola) és ara mateix la ficció més vista en 90 països, entre els quals es troba Espanya, i va camí de convertir-se en l'èxit més gran de Netflix. La sèrie s'ha convertit en un dels formats televisius més populars d'enguany. Netflix ha destacat que és la millor estrena de la història de la plataforma en sumar 111 milions d'espectadors en els seus primers vint-i-huit dies d'emissió. Aquest fenomen mundial ha arribat als infants i diversos docents alerten que s'estan reproduint jocs de la sèrie als patis d'escoles de primària i els psicòlegs temen que es normalitze la violència.

La trama arranca amb el protagonista Seong Gi-hun, un home endeutat que contacta amb l'organitzador d'una competició que podria ajudar-lo a solucionar tots els seus problemes. Allà, trobarà 455 persones de diferent classe social, totes amb els mateixos números rojos, disposades a lluitar a vida o mort per un premi milionari.

Aquest èxit ha provocat que la sèrie arribe a públic de totes les edats, especialment als xiquets i preadolescents, ja que El juego del calamar es basa en jocs infantils que són tradicionals a Corea del Sud, com "llum roja, llum verda" (que és semblant a l'amagatall anglés) o "la prova de la galeta". No obstant això, no és una sèrie per a xiquets, ja que és violenta, macabra i planteja dilemes morals adults. La mateixa plataforma anuncia que no es recomana per a menors de 16 anys.

El problema és que a pesar que no és un contingut infantil, l'estan veient els infants, que representen aquests jocs als patis de les escoles, tal com denuncien alguns professors a través de les xarxes. Un debat que s'ha traslladat als grups de WhatsApp de les famílies de les classes de les escoles, per exemple a Vila-real, entre aquells que defensen deixar veure als seus fills aquests continguts i altres que censuren aquesta permissivitat, ja que provoca un efecte contagi i els seus fills també volen veure la sèrie.

Imatge compartida en grups de WhatsApp de pares d'escolars

Una professora ha denunciat a Twitter que han detectat a l'escola que xiquets de 8 i 9 anys estaven jugant al joc "llum roja, llum verda" de la sèrie El juego del calamar, i simulaven tirs als participants i, fins i tot, feien com que queien a terra i simulaven estar morts, tal com recull el diari Huffington Post. La mestra relata en el fil que ha creat i que s'ha compartit més de tres mil vegades, que van preguntar als escolars i més de la meitat de la classe ha vist la sèrie, alguns d'ells a soles en el mòbil i d'altres acompanyats dels seus familiars.

"Quins valors estem treballant els docents diàriament perquè després des de les seues cases vegen normal que xiquets tan menuts vegen aquestes escenes de violència tan bestials? Se'ns lleven les ganes de tot", lamenta.

Aquesta denúncia la fa una altra professora de Barcelona, segons publica Nius Diario. Anna Martori, mestra l'Escola d'Educació Infantil i Primària FEDAC de Montcada i Reixac (Barcelona), explica que ha vist com els xiquets imiten les escenes de la sèrie en els jocs del pati. Per a ella, el problema és que "han accedit a un contingut que no és adequat per a ells".

Els psicòlegs expliquen per què s'hauria d'evitar que els menors d'aquesta franja d'edat consumisquen aquest tipus de contingut, ja que no tenen el desenvolupament crític suficient per a distingir la realitat de la ficció.

Denúncia a Bèlgica

A Bèlgica diverses escoles han alertat de la recreació d'escenes en què es feia ús de violència. Les Escoles Comunals d'Erquelinnes han donat la veu d'alarma en veure com els xiquets reproduïen la mecànica violenta dels jocs. Els escolars han adaptat el joc i en lloc de bales, eliminen els que es mouen a base de punyades.

El centre educatiu belga ha fet un advertiment als pares i a les institucions educatives a través de la seua pàgina de Facebook.

Publicació a Facebook de les Escoles les Escoles Comunals d'Erquelinnes, Bèlgica

Un èxit global

La sèrie El juego del calamar es tracta d'un èxit que fa uns anys semblava impensable per a un format rodat íntegrament en coreà, sense estreles internacionals.

D'acord amb les mètriques de Google, les cerques relacionades amb la sèrie eclipsen a les de qualsevol altre títol i les sabatilles Vans que visten els seus protagonistes han augmentat les vendes en un 7.800%.

També et pot interessar