Alerta Save the Children: "400.000 xiquets estan mal alimentats a Espanya"
Els xiquets de Sant Ildefons participen en la campanya "Números que toquen", en què l'ONG alerta de les xifres de la pobresa infantil a Espanya, la més alta d'Europa només per darrere de Romania
Els xiquets de Sant Ildefons, coneguts per cantar els números i premis de la loteria de Nadal, han participat en la campanya "Números que toquen", de Save The Children, en la qual alerten de les xifres de la pobresa infantil a Espanya.
"400.000 xiquets estan mal alimentats a Espanya, el pressupost a casa no dona per a una dieta variada. 700.000 no poden permetre's ulleres, veuen malament la pissarra, la lliçó no queda clara i fracassen. Hi ha un milió de xiquets amb l'abric posat a casa", canten els xiquets del col·legi de Sant Ildefons en el vídeo de la campanya, recordant xifres de l'Enquesta de Condicions de Vida.
"Números que avergonyeixen i congelen el futur d'Espanya"
Save The Children explica que han llançat aquesta campanya per a conscienciar a la societat espanyola de les xifres "escandaloses" de la pobresa infantil a Espanya. Tal com canten els menors, són "números que avergonyeixen i congelen el futur d'Espanya".
La campanya s'ha presentat aquest dijous en una roda de premsa, al costat de l'últim informe de Save The Children del qual es desprén que un de cada tres xiquets malviu a Espanya, la taxa més alta de pobresa només per darrere de Romania.
Espanya no és un bon país per a ser xiquet, li ho vaig dir al president del govern una vegada. No pot ser que només Romania tinga més xiquets en situació de pobresa que nosaltres. És un país que no està responent als drets de la infància
L'informe, basat en l'enquesta a 1.187 famílies que acudeixen als seus programes i que pertanyen a la població més vulnerable, revela que la meitat dels fills d'aquestes famílies no menja la verdura ni les proteïnes suficients, no pot anar al dentista ni té calefacció.
L'estudi posa en relleu dades com que el 64% dels menors resideixen en famílies que sobreviuen amb uns ingressos mitjans mensuals inferiors a mil euros. I a pesar que menys de la meitat dels progenitors treballen (47%), més del 70% de les famílies no rep ni l'Ingrés Mínim Vital (IMV) ni rendes autonòmiques.
Un terç de les famílies estudiades viuen en pobresa extrema
A més, de les dades es desprén que un terç de les famílies estudiades sobreviuen amb menys de mil euros al mes —tres euros al dia per persona—, és a dir, que viuen en pobresa extrema, i quasi un 5% no té cap mena d'ingrés.
Així mateix, l'informe mostra que quasi un de cada quatre xiquets de les famílies entrevistades no va a escola infantil, un percentatge que augmenta fins al 50% si s'atén només els més xicotets, de 0 a 3 anys. Durant l'educació obligatòria, el 56% d'estudiants de les famílies analitzades no pot permetre's activitats extraescolars, i fins i tot després de la pandèmia, el 45% no disposa encara d'ordinador ni d'una connexió a internet adequada.
Quant a l'alimentació, el 58% dels xiquets de l'estudi no pren la fruita i verdura necessària i el 37% no aconsegueix el consum recomanat de proteïnes. Quant a l'atenció sanitària, el 54% de les famílies ha tingut dificultats per a portar als seus fills al dentista i el 26% no ha pogut pagar-lo; el 40% no ha pogut posar-los ulleres o pròtesis, encara que el necessitaren, i el 6% no ha aconseguit pagar els medicaments.
D'altra banda, de mitjana, les famílies ateses per l'ONG dediquen més de la meitat de la seua renda (51%) a pagar l'habitatge que ocupen. Entre les més empobrides, l'esforç arriba al 63%. A més, un de cada tres xiquets i xiquetes habiten en cases sense llum, amb humitats o soroll constant, i quasi la meitat (47%) no pot encendre la calefacció quasi mai per motius econòmics.
47 mesures clau per a reduir la pobresa infantil
Davant aquesta situació, l'ONG de la infància aporta en l'informe un total de 47 mesures clau per a reduir la pobresa infantil, emprant "eficaçment" els fons europeus que ja està rebent Espanya per a complir amb la Garantia Infantil Europea, mecanisme que va ser adoptat a la UE el 2021, amb l'objectiu d'assegurar que els xiquets en risc de pobresa accedisquen a serveis bàsics per al seu benestar de manera gratuïta o molt assequible.
Entre altres propostes, la responsable d'Incidència Política de Save the Children, Carmela del Moral, ha destacat la necessitat d'aprovar una ajuda estatal a la criança de cent euros mensuals des dels 0 als 17 anys; de garantir places assequibles en escoles infantils per a totes les famílies amb menors de tres anys i donar prioritat a famílies vulnerables; assegurar dentista gratuït almenys fins als sis anys, i oferir un bo de cent euros per xiquet en situació de pobresa per a ulleres i lents de contacte.