Alerta en el sector agrícola després de la intercepció d'un carregament afectat per falsa arna

Intercitrus exigeix a les autoritats europees que envie inspectors per a confirmar l'abast de la possible presència de l’insecte al Marroc

Efectes que deixa la falsa arna en l'interior dels cítrics
Efectes que deixa la falsa arna a l'interior dels cítrics / AVA-Asaja
20 de desembre 2023 - 17:01

L’interprofessional citrícola Intercitrus ha advertit aquest dimecres que existeix una alerta en el sector després de conéixer-se que en les dades del registre Europhyt-Traces de la Comissió Europea (CE) del mes de novembre s’ha detectat a Almeria unes magranes procedents del Marroc amb falsa arna.

Segons ha pogut confirmar Intercitrus, aquest rebuig es va produir al port d'Almeria i va ser, en conseqüència, el Ministeri d'Agricultura el que va notificar el positiu i va paralitzar l'ingrés del carregament. En cas d'haver ingressat i descarregat la partida afectada en algun magatzem d'Almeria, "s'hauria posat en risc no només les produccions de mandarines, taronges o pomelos pròximes, sinó tots els fruiters, que també són susceptibles a patir aquesta malaltia", remarca l’organització. 

Entre els cultius destaquen l'alvocat, la vinya, la bresquilla, la nectarina o el mango; algunes hortalisses, com el pimentó o l’albergínia; altres cultius continentals com el cotó o la dacsa i, fins i tot, de flor ornamental, com les roses.

Davant la gravetat de la detecció d'una plaga "tan polífaga" —que té una necessitat excessiva de menjar—, capaç d'atacar fins a setanta espècies vegetals i que podria multiplicar-se en un clima mediterrani com el marroquí o l'espanyol, Intercitrus exigeix a les autoritats europees que envien inspectors per a confirmar l'abast de la possible presència de la falsa arna al Marroc.

La presidenta d'Intercitrus, Inmaculada Sanfeliu, ha assenyalat que "aquesta intercepció ha de posar en alerta tot el sector hortofructícola espanyol i europeu i, en cas de ratificar-se la sospita, la CE hauria de replantejar-se la política de quarantena contra aquesta plaga, el combat de la qual està regulat com a prioritari".

També et pot interessar

stats