Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Almenys 289 criatures han mort aquest estiu en intentar travessar el Mediterrani central

Des del començament de 2023 més d’11.000 han emigrat a Itàlia a través d’aquesta ruta, un 60% que l’any passat

Un grup de migrants rescatat davant de Lampedusa, en una imatge d'arxiu / Esther Camps / Open Arms (Efe)

Almenys 990 persones, entre elles 289 criatures, van morir entre juny i setembre d'enguany en el seu intent de travessar el Mediterrani central per a arribar a Europa, cosa que suposa tres vegades més respecte al mateix període de l'any passat, segons ha detallat aquest divendres el coordinador de resposta a Itàlia del Fons de l'ONU per a la Infància (Unicef), Nicola Dell'Arciprete.

Els portaveus de l'ONG a Itàlia van il·lustrar en la seu de la premsa estrangera el nou informe de l'organisme en el qual es destaca que 11.600 menors no acompanyats dels pares o altres persones adultes han emigrat a Itàlia a través de la ruta del Mediterrani Central des de l’inici de 2023, un augment interanual del 60%. En aquest mateix període, més de 2.000 migrants han mort tractant de travessar el Mediterrani Central, segons l'Organització Internacional de les Migracions (OIM), que estima que la xifra real és molt major.

Les criatures que sobreviuen al viatge són allotjades en centres coneguts com a punts crítics, abans de ser traslladats a altres instal·lacions d'acolliment. Més de 21.700 menors no acompanyats a tot Itàlia es troben actualment en aquestes instal·lacions, enfront dels 17.700 de fa un any. En són 3.000 més. 

Unicef ha demanat, en un comunicat, als governs dels països de pas d'aquest èxode “rutes més segures i legals per a la sol·licitud d'asil”, a més de garantir que els xiquets i xiquetes no siguen reclosos en recintes tancats, i reforçar els sistemes de protecció coordinant les operacions de cerca i rescat.

D'altra banda, sobre les noves mesures aprovades pel govern italià que permetran l'expulsió dels migrants que mentisquen sobre l'edat, fent-se passar per menors, Dell'Arciprete ha afirmat que la verificació de l'edat dels estrangers menors no acompanyats ja està prevista per la llei i preveu un mecanisme sobre una base multidisciplinària per part dels departaments sanitaris.

Així mateix, ha puntualitzat que el punt de vista d'Unicef, “confirmat per una sèrie de recomanacions en l'àmbit europeu”, és que l'ús de mètodes purament mèdics d'avaluació de l'edat són inexactes i perjudicials per a la dignitat de les persones implicades. En aquest sentit, consideren que és necessari que s'aplique la legislació que preveu la creació de comissions multidisciplinàries perquè l'important és dur a terme la verificació de l'edat amb mètodes respectuosos.

També et pot interessar