Almenys nou incendis en residències valencianes des de 2006
Massamagrell va viure un dels més tràgics, amb cinc víctimes, fa 16 anys, però els centres d'Utiel, Picanya o Alacant també han viscut l'amenaça del foc
Incendi declarat de nit, que pren força per un matalaf i que sol deixar víctimes per inhalació de fum. És el tràgic patró que es repeteix en molts incendis declarats a les residències de persones majors, que del 2000 al 2019 s’han cobrat 58 víctimes mortals. A aquestes circumstàncies cal afegir la mobilitat reduïda de molts usuaris o la situació de dependència, que moltes vegades els impedeix evacuar l’immoble pels seus propis mitjans.
Les puntes de cigarret mal apagades, el foc intencionat o els curtcircuits de les instal·lacions elèctriques són les causes que han originat la majoria els incendis dels centres de majors que han transcendit els últims anys.
28 de juliol del 2021, Torrevella
L’incendi d’un matalaf, de l’habitació de la primera planta on fumava un dels usuaris, va provocar un incendi en la residencia del carrer del Mestre Francisco Cànovas de Torrevella. Dos ancians van resultar ferits, encara que un d’ells no va requerir ingrés hospitalari. El foc va destruir per complet l’habitació, ja que es va propagar fins al matalaf del costat en ser una habitació doble, i el fum va deixar danys a les dependències comunes del centre.
1 de juny del 2019, Benicàssim
Cinc residents, d’entre 87 i 93 anys, van ser hospitalitzats pels efectes del fum i les cremades de l’incendi del centre de majors on vivien. Posteriorment, va morir un d’ells. Les flames es van originar en una habitació de la primera planta, però el fum va obligar a desallotjar tant aquesta com la superior. En aquella ocasió, el personal i els bombers van optar per confinar a molts residents en les seues habitacions per a evitar conseqüències més greus.
28 de gener del 2019, Alacant
Les flames van fer saltar les alarmes la nit del 28 de gener a la residència d’ancians situada al carrer del Cronista Vicente Martínez d’Alacant. En aquella ocasió, va morir una dona de 83 anys, que es va precipitar des de la huitena planta de l’edifici en declarar-se el foc. Aquesta mateixa residència ja havia patit un altre esglai per les flames, l’octubre del 2015, quan una punta de cigarret mal apagada va originar el foc. En aquella ocasió no hi va haver víctimes ni ferits perquè es va poder desallotjar a temps els 150 usuaris que vivien allí.
2 de gener del 2019, Alzira
Les flames van provocar un ensurt important en una residència de persones majors d’Alzira, on una usuària va resultar ferida de gravetat per les cremades i 19 companys més es van intoxicar per inhalar fum. L’incendi es va originar de matinada i les primeres investigacions apuntaven a una errada en el concentrador d’oxigen que usava la resident afectada. El fet de que el centre estiguera fora del nucli urbà i a escassos metres de l’hospital comarcal va facilitar, en gran mesura, la ràpida atenció dels sanitaris.
23 de març del 2011, Picanya
Un cigarret mal apagat provocar l’incendi de la residència Amelia Piedras Millán de Picanya, que es va cobrar la vida d’un usuari de 89 anys. A més, uns altres nou companys del centre van requerir atenció hospitalària per inhalació de fum.
26 d’abril del 2008, Montcada
Just al mateix centre de Montcada on aquesta matinada de dimecres se sembrava la tragèdia, hi va haver un altre incendi. En aquell cas el va originar una usuària de 87 anys que va acabar suïcidant-se, en llançar-se pel balcó de l’habitació on havia provocat les flames, abans que els serveis de rescat pogueren arribar a ella. Prop de noranta residents van haver de ser evacuats del centre, set d’ells van ser atesos per inhalació de fum.
30 d’abril del 2007, Utiel
Una punta de cigarret mal apagada en un dels espais comuns de la planta baixa de la residència Reyes Católicos d'Utiel va deixar tres ancians —un home de 71 anys i dos dones de 100 i 84 anys— morts a causa de les cremades. La ràpida actuació de personal va permetre evacuar els altres 60 usuaris amb què comptava aquest geriàtric.
28 de març del 2006, Massamagrell
Una espurna va ser l’origen de l’incendi de la residència San Lorenzo de Brindis de Massamagrell el 2006, que va deixar cinc víctimes mortals en la que va ser la major tragèdia ocorreguda fins aleshores en una residència d’ancians a Espanya. L'espurna originada per la resistència d’un jove, amb problemas mentals, al sistema de subjecció va acabar provocant les flames d’un matalaf antillagues. El foc es va estendre als altres quatre llits de la infermeria on estava el jove.
El 2021, any negre: fins a mitja dotzena d’incendis en tot l'Estat
29 de desembre de 2021, Vigo
L’any passat va acabar amb un bon esglai per als usuaris d’una residència de Vigo. La matinada del 29 de desembre l’incendi d’una olla a la cuina del centre va causar un gran núvol de fum dens, que va arribar fins a les habitacions on dormia mig centenar d’usuaris. La rápida intervenció dels bombers va fer que l’incendi es sufocara amb tots els usuaris i el personal sans i estalvis.
9 d’octubre de 2021, Navas del Rey (Madrid)
Una resident de 83 anys va morir per inhalació de fum en l’incendi declarat en una habitació d’una residència de la localitat madrilenya de Navas del Rey. El foc es va detectar a les set del matí i va cremar algunes de les habitacions dels costats d'aquella on es van originar les flames. Els 35 usuaris del centre i el personal es van traslladar a un hotel pròxim.
30 d’agost del 2021, Loja (Granada)
Un resident mort i dos treballadors intoxicats pel fum. Va ser el balanç de l’incendi que va afectar una residència d’ancians de Loja. La víctima, un home de 60 anys, ocupava l’habitació on es va declarar el foc i es va llançar per la finestra en veure que les flames, originades en un matalaf i en un aparell d’aire condicionat, prenien força. La resta d’usuaris del centre van ser confinats en una zona de la residència que no va resultar afectada pel sinistre.
5 de febrero de 2021, Manresa (Barcelona)
Un incendi va obligar a desallotjar i a traslladar fins a una escola próxima els 75 usuaris que vivien a la residència Mutuam de Manresa el febrer de l’any passat. En aquella ocasió, les flames es van detectar vora les huit i mitja de la vesprada i sembla que van començar al gimnàs de rehabilitació del centre, segons les primeres hipòtesis que en aquell moment van considerar els responsables del centre, pel mal funcionament d’un aparell d’aire condicionat.
28 de gener del 2021, Sòria
L’incendi en una habitació de la tercera planta, destinada a pacients contagiats de coronavirus, d’una residencia de Sòria va causar la mort d’un usuari de 92 anys i onze persones més ferides, entre elles un policia que participava en les tasques de rescat i una treballadora del centre. De nou, les flames s’originàven de nit, passades les deu i mitja.
5 de gener del 2021, Sevilla
La tragèdia va arribar la nit de Reis a una residencia del barri de San Pablo de Sevilla, on un incendi causava una víctima mortal, una dona de 89 anys, i deixava 21 usuaris hospitalitzats. Un total de 160 bombers van acudir a sufocar un incendi que van qualificar de complicat, no sols per la quantitat de residents que hi van haver de desallotjar, vora un centenar, sinó perquè també va ser de nit, quan la majoria d’usuaris estaven al llit, i era un edifici amb més de quinze habitacions per planta. Un curt circuit va ser la causa del foc.
Els més tràgics d’anys anteriors
8 de novembre del 2016, San Sebastián de los Reyes (Madrid)
Un home va morir en un incendi declarat de matí a la residència Virgen de la Esperanza de San Sebastián de los Reyes, a Madrid. Quaranta persones van haver de ser evacuades de l’edifici, però 28 més van ser confinades en diverses plantes de l’immoble.
11 de juliol del 2015, Saragossa
Un dels episodis més tràgics de les residències de persones majors d’Espanya es va viure a Saragossa l’estiu del 2015. El succés va causar la mort de huit interns. Dotze persones més van resultar ferides, entre elles una treballadora del centre. Novament el patró es repetia: incendi de nit i arran de botar-se foc un matalàs d’una de les habitacions de la segona planta. Els serveis de rescat no van poder evacuar a temps tots els residents.