Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

Almenys tres bebés valencians pateixen la síndrome de l’home llop per prendre un medicament contaminat

La responsable de l'afecció és una empresa farmacèutica de Màlaga, que va vendre per error un producte per a combatre la caiguda del cabell.

VÍDEO | Almenys tres bebés valencians pateixen la síndrome de l’home llop per prendre un medicament contaminat

Almenys dèsset bebés a l’estat espanyol, tres d’ells a la Comunitat Valenciana, pateixen l’anomenat síndrome de l’home llop. El Ministeri de Sanitat ha confirmat que la responsable d’aquesta afecció és una empresa farmacèutica de Màlaga, que va vendre per error un producte per a combatre la caiguda del cabell com si fóra un medicament per a protegir l’estómac.

La síndrome de l’home llop es caracteritza per un creixement exagerat i fora de control del pèl per tot el cos. Una malaltia que pateixen, de moment, tres xiquets de bolquers de la Comunitat Valenciana, altres quatre a Andalusia i deu més a Cantàbria. Els ha eixit pèls al front, les galtes, l’esquena i les mans, entre altres parts del cos. Amb el temps i una vegada han deixat de prendre el medicament, previsiblement cau tot el pèl.

Segons el Ministeri de Sanitat, l’origen es troba en un producte que s’ha comercialitzat com omeprazole a granel, quan en realitat era minoxidil, un potent vasodilatador en el tractament de l’alopècia. Les autoritats sanitàries ja han clausurat la fàbrica responsable d’aquesta confusió, ja que a més s'hi han detectat greus incompliments en les normes de control en la fabricació de medicaments. De fet, han ordenat la retirada dels productes defectuosos que s’havien distribuït a les farmàcies i hospitals i la fiscalia de Cantàbria ha obert diligències contra la companyia.

L’error amb l’omeprazole es va produir en l’envasament del producte

La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, ha explicat aquest dimecres que l’error es va produir en l’envasament del producte. Els primers casos, ha assenyalat, es van conéixer al juny a través del sistema de farmacovigilància, que és l’encarregat de detectar anomalies en l’ús de qualsevol medicament del sistema sanitari.

Des del primer moment es va sospitar que hi havia algun problema perquè el creixement de cabell pel cos no és un efecte conegut de l’omeprazole. “Després d’analitzar-lo, es va identificar un producte diferent, minoxidil, que té altres indicacions”, ha explicat. En verificar el problema, es van retirar tots els lots defectuosos i, en aquests moments, no hi ha cap a la venda, segons ha afegit la ministra. Carcedo també ha explicat que els casos detectats són de mesos arrere.  

Sanitat confirma que no s’ha comercialitzat a la Comunitat Valenciana

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha confirmat que no s’han comercialitzat a les comarques valencianes els lots d’aquest fàrmac mal envasat. En la seua visita a Gandia aquest dimecres, la consellera ha informat que els xiquets que han rebut aquest tractament “estan tenint un seguiment per part dels seus pediatres”, però es desconeix el seu estat actual.

Barceló ha explicat que quan s’activen aquestes alertes es coneix en quina farmàcia i en quines oficines s’ha despatxat el medicament per a, automàticament, “activar el protocol que obliga a retirar-lo”. 

També et pot interessar