Almenys 50.000 valencians patiran els efectes del canvi climàtic en tots els escenaris previstos
Un visor mostra els efectes i riscos del calfament global a les platges en 2050 i 2100, en matèria d'inundacions, augment del nivell de la mar i la reculada de l'arena
Unes 50.000 persones a la Comunitat Valenciana estaran afectades ja en tots els escenaris científics del canvi climàtic que recull el visor presentat aquest dimecres per la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. Aquesta dada suposa l'1% de la població valenciana i en alguns municipis es pot vore afectada fins al 8% de la població en tots els escenaris previstos.
La conselleria ha presentat aquest dimecres un projecte que anticipa l'impacte ambiental que podrien patir diferents punts de la Comunitat Valenciana si no es prenen accions per a mitigar el canvi climàtic. El visor estudia el possible impacte i com quedarien els municipis en 2050 i també en l'any 2100. Escenaris probables dels quals la ciència alerta des de fa anys però que ara es poden visualitzar gràcies a les ferramentes digitals. "La nostra acció individual o col·lectiva determinirà si aquests escenaris es compleixen, empitjoren o no arriben", ha resumit la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, durant la presentació.
El visor interactiu de la conselleria evidencia greus impactes pel que fa a les inundacions i l'erosió a bona part dels municipis costaners valencians. Uns canvis que, segons aquesta predicció, es podrien precipitar en només trenta anys. Entre les zones que es veuran més afectades per la regressió de la línia de costa segons aquest model es troben l'Albufera o les Salines de Santa Pola, on l'aigua anegaria bona part de la seua superfície en 2050. A continuació es poden apreciar els impactes per inundació que es preveu segons l'escenari més negatiu per a l'horitzó temporal de 2050, amb un període de retorn de 500 anys.
Abandonar projectes que suposen un risc social i mediambiental
Mollà ha explicat que el visor ha de ser una ferramenta de consulta i d'ajuda perquè el conjunt de les administracions actuen sobre la costa i facen una planificació responsable. La titular d'Emergència Climàtica ha defés la voluntat de prendre mesures per a fer front a la situació d'emergència climàtica que es viu. Accions de protecció, restauració, regeneració però també legislatives i accions de retirada. La consellera ha defés que cal abandonar aquells projectes futuribles o programats que suposen un risc social i mediambiental "constatable".
"L'acció humana és la responsable del calfament global i dels indicadors que evidencien aquests efectes del canvi climàtic. Per tant, mantindre alguns dissenys territorials i urbanístics antics es demostra insostenible i poden conduir-nos a un model de vida inviable", ha emfatitzat. I ha afegit que tots els estudis apunten al fet que el Mediterrani serà una zona especialment afectada per aquest canvi climàtic.
El visor programa també l'impacte per sectors i, per exemple, la superfície agrària afectada serà de 27.000 hectàrees útils o mostra també l'impacte directe en el turisme. A més, marca estratègies, normatives i plans. La consellera ha remarcat que els ajuntaments són un actor fonamental en aquesta estratègia, dins d'un context estatal.