Alumnat i professorat d’art dramàtic i dansa es concentren per una escola “en condicions”
Denuncien que l’edifici on estudien està en un estat “deplorable”, amb “sostres que cauen, banys que s’inunden i el sòl deteriorat”
Alumnes, docents i organitzacions sindicals s'han concentrat este divendres per a reclamar al Consell instal·lacions "en condicions", amb "seguretat i dignitat", per al Conservatori Superior de Dansa (CSDV) de València i l'Escola Superior d'Art Dramàtic de València (Esadv).
Han denunciat que l'estat de l’edifici és "deplorable" i exigeixen reparar els elements danyats i, si no és possible, que s’habilite un nou complex amb "infraestructures de qualitat". Asseguren que, després de més d'una dècada de reivindicacions, es mobilitzen per a aconseguir millores.
Centenars d'estudiants, acompanyats pels seus docents i amb el suport de sindicats i artistes, com el dramaturg Rodolf Sirera i la coreògrafa Rosángeles Valls s'han concentrat davant de la seu de l'escola per a instar l'administració a "fer tots els esforços que puga", ja que, al seu judici, "es poden fer molts més per a dignificar estos ensenyaments".
Denuncien que després de més de quinze anys demanant unes instal·lacions "dignes, adequades i concordes", el Conservatori Superior de Dansa de València i l'Escola Superior d'Art Dramàtic de València s’uneixen per a demanar una inversió perquè l’alumnat compte amb uns estudis de qualitat, "que ha d'anar més enllà de la substitució d'uns vells barracons per altres nous".
En este sentit, recorden que el CSDV ja va nàixer en barracons en el 2002 i quan el Conservatori Superior de Música de València es va mudar a unes noves instal·lacions en 2010 prop de la Ciutat de les Arts i les Ciències, el CSDV es va unir a la Esadv en l'antic edifici central de Camí de Vera.
Reivindiquem un edifici on poder desenvolupar uns estudis artístics, públics i de qualitat
Des d’eixe moment, veuen "com els sostres cauen, les cornises es desprenen, els banys s'inunden, la xarxa elèctrica i d'alta tensió es deteriora o els sòls s'estellen i s'alcen".
La representant del Consell Escolar de l'Escola Superior d'Art Dramàtic de València, Lua Delcamp, ha reivindicat un edifici "on poder desenvolupar uns estudis artístics, públics i de qualitat" perquè este té "unes faltes molt greus", que perjudiquen la qualitat dels estudis i "fins i tot la salut física i mental" dels estudiants.
Delcamp ha advertit que les instal·lacions són "totalment perilloses" per a la salut perquè hi ha forats en el sòl on els estudiants entrenen. "Mentre ballem o fem teatre, hi ha hagut gent que s'ha lesionat a causa de xafar eixos forats i això repercuteix en la seua salut física, ja que no pot estudiar i fer tots els exercicis requerits", ha apuntat.
Quant a la salut mental, Delcamp ha incidit en el fet que les "condicions deplorables" fan que els alumnes vengen “amb menys ganes i practiquen sempre amb cura en estar pendent de les instal·lacions”. Així mateix, ha remarcat que hi ha banys que no funcionen i els estudiants no es poden dutxar, per la qual cosa hi ha risc de constipar-se en abandonar l'edifici "tot suat". "És tot un bucle i una cadena que no ens fa gens de bé", ha lamentat.
Els barracons han començat a enderrocar-se i han tornat a construir-se
Els alumnes culpen de la situació a la Conselleria i a l'Institut Superior d'Ensenyances Artístiques (Iseacv) perquè se senten "oblidats" i "marginats". "Com que este edifici és el que hem tingut sempre, sembla que ens hàgem de conformar i hem dit que ja no en volem més. No ens conformem", ha reivindicat.
Per la seua part, el catedràtic d'Escenificació aplicada a la Dansa en el Conservatori Superior de Dansa de València, Juanjo Prats, ha alertat que "els barracons han començat a enderrocar-se", però, al mateix temps, ha lamentat que "han tornat a construir-se".
A més, ha destacat que, en estar a l'aire lliure i no haver-hi coberta, "si les condicions climatològiques són adverses, una persona no té condicions laborals dignes". Així, també ha remarcat que "no hi ha una bona línia d'internet", la qual cosa dificulta la tasca del professorat.
Paral·lelament, ha criticat que l'ascensor no funciona "perquè no s'ha passat una revisió". "Era un edifici decadent perquè anaven a construir un altre nou, però no s'ha construït res i continuem amb el mateix complex. És una situació intolerable", ha expressat.
Educació defensa que ha destinat quasi un milió d’euros a esmenar les deficiències
La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació ha emés un comunicat este divendres de vesprada en què defensa que "s’està treballant per a oferir una solució definitiva per a l’alumnat d’estos tres centres, que estudien en unes instal·lacions que, des de fa molts anys, estan en unes condicions pèssimes".
De fet, han assegurat que ja han destinat "quasi un milió d’euros al llarg del 2024" per a esmenar les deficiències. Entre elles, al·ludeixen a la substitució de huit aules prefabricades i la instal·lació de dos de noves "per a poder acollir el nou grau d’Art Dramàtic, que es posarà en marxa el curs que ve".
L'àrea que encapçala José Antonio Rovira assegura en el comunicat que quatre d'estes noves aules estaran completament finalitzades la setmana que ve i la resta, a finals d’octubre. "L’alumnat dels tres centres educatius rep classes amb normalitat, ja que els centres s’han organitzat perquè no es perden hores des d’inici de curs", ha apuntat l'administració.
També han indicat que s'ha substituït el paviment de l’aula escenari, a causa del mal estat en què es trobava. "Este sòl tenia un forjat sanitari que no estava ventilat i generava humitats i desperfectes", s'apunta en el comunicat.