Les AMPA i les direccions dels centres critiquen per "esbiaixada" i "ideològica" la carta de Rovira que anima a votar "en llibertat" en la consulta per la llengua
La Gonzalo Anaya qüestiona l'ús del sistema Ítaca de comunicació dels docents amb les famílies per a enviar la carta, que entén que incompleix la normativa sobre la consulta i la llei de protecció de dades
El conseller d'Educació, José Antonio Rovira, ha enviat una carta a les famílies per a animar-les a participar "en llibertat" en la consulta per la llengua oficial de preferència en els centres escolars, que comença el dimarts 25 de febrer. Però el missatge no ha agradat gens als representants de les famílies. Com a "manipuladora, esbiaixada, ideològica, incompleta i amb juís de valor" interpreta la carta la confederació Gonzalo Anaya d'associacions de mares i pares, majoritària a la Comunitat Valenciana.
En la carta, Rovira considera "més just i democràtic" traslladar a les famílies la decisió sobre la llengua base de preferència en l'educació dels fills —valencià o castellà— i que no se n'encarreguen els consells escolars, com passava fins ara. A més, recorda que les famílies ja participen en altres plebiscits, com el de la jornada lectiva —intensiva o partida— sense que s'haja qüestionat. D'altra banda, vincula la consulta a una estratègia per a revertir l’ús del valencià a partir d'un "canvi de paradigma" (respecte de la legislació anterior) per a passar de "la imposició a la promoció". Tot abans d'animar a votar "en llibertat" a les famílies.
La Gonzalo Anaya qüestiona que s'haja emprat el sistema Ítaca, de comunicació dels centres i docents amb les famílies sobre aspectes acadèmics relatius als fills, per fer difusió de "projectes polítics i ideològics, com és la consulta de la llengua base". Interpreta un possible incompliment de l'orde amb les instruccions de la Conselleria sobre la consulta i ha traslladat la carta als seus serveis jurídics per si incomplira també la llei de protecció de dades personals.
Considera la carta de Rovira una mostra de "debilitat" sobre la consulta que, segons recorda, té tres recursos pendents de resoldre's als tribunals i compta amb l'oposició frontal dels de la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic i els consells escolars municipals. La plataforma ha convocat concentracions a favor del "sí al valencià" este dissabte 22 de febrer a València, Castelló i Alacant coincidint amb el Dia Internacional de la Llengua Materna.
En la mateixa línia s'han pronunciat l'Associació de Direccions d'Infantil i Primària de l'Escola Pública (ADEP-PV) i l'Associació de Directors i Directores d'IES del País Valencià (ADIES-PV). Estes associacions han manifestat en un comunicat conjunt el seu "profund rebuig" a la consulta sobre la llengua base i a la carta remesa a les famílies per Rovira, que consideren que "transmet una informació parcial i esbiaixada sobre el contingut i les conseqüències" del procediment. Titllen l'escrit de "falta de respecte" i creuen que és "innecessari, tenint en compte que els equips directius ja havien fet la corresponent comunicació contemplada en l'Orde 2/2025".
Aprofiten, a més, per a exigir la retirada de la consulta, que ha provocat "tensions" en la comunitat educativa. Els representants dels equips directius recorden que des de l'inici han expressat la seua "oposició tant a la llei de llibertat educativa com l'orde que desenvolupa esta consulta", basant-se en "arguments pedagògics i organitzatius essencials per al correcte funcionament dels centres", a pesar que com a part de l'administració educativa estan "obligats a fer-la complir". I continuen: "Però per responsabilitat, hem de manifestar les conseqüències negatives que la seua implementació generarà en la pràctica docent i organitzativa dels centres educatius".
Fan també notar que "l'anunci i desenvolupament de la consulta ha generat tensions innecessàries entre famílies i professionals de l'educació, afectant negativament la convivència escolar i el procés educatiu, la qual cosa no havia passat mai des de l'aprovació de la llei d'ús i ensenyament del valencià l'any 1983 i de la llei de plurilingüisme l'any 2018".
El PSPV i Compromís acusen Rovira de mentir per a condicionar el vot
Els socialistes valencians i Compromís han criticat durament la carta de Rovira. El secretari d'Educació del PSPV-PSOE, Miquel Soler, assegura que està plena de "mentides", les quals revelen la "nul·la preocupació" de la Conselleria pel valencià i "els veritables problemes de l'educació". El portaveu de Compromís en la Diputació, David Guardiola, retrau l'ús "partidista" dels canals de comunicació dels centres escolars amb les famílies per a enviar una carta farcida "d'arguments falsos" que entén que vol "condicionar de manera inapropiada l'elecció de les famílies”.
El PSPV-PSOE exigeix la retirada de la votació, perquè entenen que "manca del suport de la comunitat educativa" i "trenca tots els consensos". "Rovira està creant problemes on no n'hi havia i competint amb el senyor Mazón per a veure qui menteix més als valencians”, ha denunciat Soler.
Famílies pel Valencià acusa Educació de "censura"
"Llibertat" demana també Famílies pel Valencià, però a la Conselleria d'Educació, a qui acusa de "censura" i de limitar la "llibertat d'expressió dels centres educatius" per haver torpedejat actes i material de promoció de l'opció del valencià en els centres emparant-se en la "neutralitat" del procés.
La plataforma ha presentat un escrit —addicional al que ja van registrar el 7 de febrer— davant de la inspecció educativa i la Direcció Territorial de la província de València després que Inspecció frenara una jornada a l'IES Clot del Moro de Sagunt. Un fet que, segons Famílies pel Valencià, "s'afig a la retirada de les pancartes dels centres educatius d'Oliva, o a la pressió rebuda perquè retiren cartells a favor del valencià, fins i tot en els espais de les associacions de famílies".
Dilluns es publica el cens provisional
Mentrestant, la consulta continua fent camí. Des d'este dilluns, les famílies ja podran consultar el cens provisional en els taulers d'anuncis dels centres que, en cas d'haver-hi errades, poden corregir-se fins al 24 de febrer, el dia anterior a la consulta, quan es publicarà el cens definitiu. Si persisteixen les errades, es pot reclamar a la Direcció Territorial d'Educació.