Directes
Ara en la televisió
MÚSICA DE BANDA

Ampliar un mes les restriccions, la recomanació de la Societat Valenciana de Medicina Preventiva

Demanen més temps per a protegir la població amb les vacunes contra les noves variants, més contagioses i letals.

Controls policials en un dels accessos a la ciutat de València / Jorge Gil (Europa Press)

Els metges i les metgesses de preventiva no volen ni escoltar la paraula "desescalada". Consideren que la millora dels indicadors no és suficient i recomanen paciència i un esforç addicional per a doblegar la corba de la tercera onada. "Anem a millor però cal recordar que baixem de l'Everest", assegura Juan Francisco Navarro, el president de la Societat Valenciana de Medicina Preventiva (SVMP), que adverteix: "Estem tan lluny dels nivells acceptables, que no en queda una altra que prolongar les mesures de protecció", més allà de la pròrroga que la Generalitat ha activat fins a l'1de març.

Però, quant de temps? Navarro estima que "aproxidament un mes", si l'evolució continua sent favorable a la Comunitat Valenciana i segons el comportament de tres variables: una incidència per sota del 100 contagis [ara mateix és de 777 positius per cada 100.000 habitants a catorze dies ], la campanya de vacunació, i l'impacte de les noves variants, com la britànica i la sud-africana, de la qual s'acaben de confirmar tres casos a la Comunitat Valenciana.

"Potser a les acaballes de març es podria reactivar lleugerament l'activitat de la restauració, amb una incidència per sota dels 150 o 100 punts, coincidint amb l'acceleració de la campanya de vacunació que es preveu cap a l'abril", explica el president de la SVMP, que no obstant adverteix que la incertesa és molt gran i no és el moment d'abaixar la guàrdia: "Estem en una batalla contra el temps. Sabem que la guanyarem, però no com passarem els pròxims dos mesos".

Temor per l'impacte de la variant britànica

Preocupa i molt la Societat Valenciana de Medicina Preventiva la propagació de la variant britànica, un 50% més contagiosa i un 30% més letal, que estima responsable d'entre dos i tres de cada deu dels contagis actuals i que anticipa que serà la majoritària a Espanya al voltant de març. El president de la SVMP justifica, de fet, l'extensió de les restriccions en la necessitat de donar temps a la campanya de vacunació per a immunitzar més persones contra aquesta mutació.

"Sembla que no, però un mes més o menys serà important perquè arribe la vacuna i no sobrecarreguem el sistema sanitari, com ha passat al Regne Unit. Imaginem la corba actual amb una variant més contagiosa i letal com la britànica", explica Navarro, que treballa com a cap de medicina preventiva a l'Hospital d'Elx. Opina, a més, que la propagació de la mutació britànica no ha sigut ponderat correctament a Espanya, per la falta d'estudis, generant la falsa sensació que té més presència en les àrees de salut on sí que s'ha estudiat, com la d'Elx o la d'Alacant.

El president de la SVMP advoca per compaginar les restriccions amb ajudes directes als sectors més afectats, com el de la restauració, perquè puguen aguantar fins a la desescalada i, fer-la correctament quan arribe el moment i minimitzar les "infraccions" producte de la "desesperació" a bars i restaurants, que segons entén "podrien fer fracassar les mesures de prevenció".

Juan Francisco Navarro, el president de la Societat Valenciana de Medicina Preventiva (SVMP)

el Baix Vinalopó

També et pot interessar