Àngel: "Abans els incendis eren només a l'estiu, ara són els 365 dies de l'any"

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències destaca que "la meteorologia anòmala" fa que es "redoblen els esforços" en prevenció des d'emergències

Josep Maria Àngel, secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, Josep Maria Àngel, ha destacat en Les notícies del matí que "la meteorologia anòmala fa que redoblem els esforços en prevenció des d'emergències". Així, ha apuntat que amb l'alta temperatura, l'estrés hídric i la sequera, "els nostres parcs naturals se'n ressenten".

L'estiu sol ser la temporada alta dels incendis forestals, però enguany n'hi ha hagut un de devastador, a l'Alt Millars, a finals del mes de març.

Segons ha assenyalat Àngel, "abans els incendis eren només a l'estiu, ara són els 365 dies de l'any i requereixen una planificació, prevenció i una predicció al llarg de tot l'any".

19 mitjans aeris per a combatre el foc

Àngel ha destacat que la Comunitat Valenciana compta amb 19 mitjans aeris, repartits en les tres províncies, per a combatre el foc. Un dispositiu en l'aire que se suma al de terra, format per 600 persones que vetlaran cada dia pels nostres boscos.

Les imprudències humanes també poden ser la causa dels focs a la muntanya. En el cas de l'incendi del març, s'investiga si es va originar pels treballs d'una brigada municipal. Per això, el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències ha demanat "l'adopció de les mesures de seguretat necessàries quan es realitzen pràctiques complexes".

També ha demanat "col·laboració ciutadana" quan es duen a terme pràctiques esportives a la muntanya. És més, ha deixat entreveure que algunes haurien d'acabar-se i els parcs naturals haurien de ser com un museu "on es mira i no es toca".

Balanç positiu de la gestió de la seguretat i les emergències

Josep Maria Àngel considera que la seguretat i les emergències a la Comunitat Valenciana estan "molt millor" després de huit anys del govern del Botànic. "Tenim una millor tecnologia que s'aplica per a minimitzar els factors de risc i la resposta d'Espanya en l'emergència és una de les millors del món". Es treballa amb procediments i protocols que possibiliten "una millor coordinació".

El nombre d'ofegats a les platges valencianes és molt preocupant i obliga al fet que hàgem de fer una anàlisi més rigorosa del que es fa

D'altra banda, respecte a la seguretat al litoral, ha reconegut que el nombre d'ofegats a les platges valencianes "és molt preocupant i obliga a fer una anàlisi més rigorosa de la que es fa".

A causa de l'autonomia municipal, "cada ajuntament fa una tipologia de resposta diferent quant a la intensitat i la temporada en què es du a terme". Des de la Generalitat, ha destacat que "ha donat bon resultat la campanya de drons" i que també s'ha millorat en la formació dels socorristes, que és de '"compliment obligatori".

També et pot interessar

stats