Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Ángela Pérez, premi Jaume I: "Cal començar a parlar de conciliació amb les parelles perquè el repartiment de tasques siga adequat"

Haver fundat amb només 23 anys l'empresa Health in Code, pionera a Espanya en diagnòstic genètic, li ha valgut el prestigiós guardó en la categoria d'Emprenedor

La guanyadora del Premi Emprenedor Rei Jaume I 2022, Ángela Pérez Pérez, aquest dimecres en À Punt / À Punt NTC

El d'Ángela Pérez és un dels noms i rostres més buscats en els mitjans de comunicació en les últimes hores i no és debades. S'ha alçat com una de les guardonades en l'última edició dels Premis Rei Jaume I, que reconeixen la trajectòria científica i empresarial, i per ella tenen enguany sabor valencià. Haver fundat amb només 23 anys, Health in Code, una empresa de referència a Europa en l'àmbit de la biomedicina i pionera a Espanya, li ha valgut una preuada distinció en la categoria d'Emprenedor.

Digerida la ressaca emocional del guardó, aquest dimecres ha fet parada en Les notícies del matí, on ha dit que continua en "xoc" perquè no s'esperava convertir-se en una Jaume I. "Estic entre emocionada i estupefacta", ha comentat als micròfons d'À Punt. Però el currículum d'Ángela parla per ella. Especialista en medicina genòmica, va llicenciar-se en Ciències Biològiques l'any 1996 i va ser aleshores quan va iniciar carrera a la Universitat de València com a investigadora. A més de Health in Code, que va crear amb el professor d'aquest centre acadèmic Manuel Pérez Alonso, és la CEO d'Imegen i presidenta de Bioval, el clúster valencià que agrupa un centenar d'empreses del sector biotecnològic. Està implicada, de fet, en diverses iniciatives empresarials i també pot presumir d'haver participat en els primers projectes europeus de seqüenciació de genomes complets, tasca que la va portar a signar dos articles en la prestigiosa revista Nature.

Ella mateixa es ven com a "irreverent" i "disruptiva" i parla molt clar. Reconeix que, tot i els avanços dels últims anys, les barreres de gènere encara perviuen en el món de la ciència i l'empresa. Falten referents femenins, però la investigadora destaca a més l'existència d'una segona barrera que cal trencar, aquesta vegada cultural: "Si les dones estem esperant que un dia algú ens diga que és possible compatibilitzar un lloc d'alta direcció d'una companyia amb eixir a les quatre de la vesprada a arreplegar els xiquets podem esperar assegudes. Mai arribarà", ha assenyalat.

Si les dones estem esperant que un dia algú ens diga que és possible compatibilitzar un lloc d'alta direcció d'una companyia amb eixir a les quatre de la vesprada a arreplegar els xiquets podem esperar assegudes

Ser dona li ha dificultat prou el camí per a poder fer-se un lloc en un món de negocis tradicionalment copat per homes. És conscient que tots els èxits laborals i acadèmics que ha aconseguit són gràcies, a banda del mèrit personal, al suport que ha tingut sempre des del seu cercle familiar. Mare de tres fills, assegura que poder conciliar amb les parelles i repartir-se les tasques domèstiques equitativament ha sigut fonamental per a poder ocupar llocs de tan elevada responsabilitat. Perquè, efectivament, la conciliació de què tant es parla hui dia és clau, però ha d'anar més enllà de la faena i estendre's també a la parella: "La conciliació no és només de les dones amb l'empresa, sinó també amb la parella amb qui comparteixen vida i criatures. Caldria començar a parlar de conciliació amb les nostres parelles per a assegurar-nos que el repartiment de les tasques és l'adequat", ha apuntat. Per tot açò, aposta per visibilitzar els èxits i així animar que altres dones s'hi llancen.

La medicina del futur

L'empresària ha destacat la importància del diagnòstic genètic en els anys que venen. "És la medicina del futur, la medicina que ve", ha assegurat. En un context en què l'esperança de vida és cada vegada més llarga, aquesta disciplina resulta útil per a poder desxifrar l'ADN i ajudar a previndre malalties. Conéixer la predisposició de cada persona a patir determinades malalties, ha subratllat, que són cròniques però que tenen tractament farmacològic. "Podem tractar-les sense haver d'arribar als hospitals", ha incidit Pérez. L'objectiu, doble: estabilitzar el sistema sanitari i arribar amb millor qualitat de vida a la vellesa.

La guardonada amb el Rei Jaume I a l'Emprenedor ha parlat sobre les més de 8.000 malalties genètiques i minoritàries que existeixen i com poden ajudar projectes empresarials com el que ella lidera a millorar els tractaments i reduir els temps de diagnòstic. Moltes vegades, ha remarcat, les famílies del pacient afectat pateixen esperes molt llargues, de dos o tres anys. "És molt greu, això ens situa en un període d'incertesa en què no podem tractar el malalt", ha assenyalat la biotecnòloga. Segons ha afirmat, els avanços genètics contribueixen a "democratitzar" els diagnòstics.

És absolutament indispensable invertir en investigació. Si tenim fons i motivació, tots els països són capaços de desenvolupar la tecnologia

Finalment, la també presidenta de Bioval ha posa el focus en la necessitat d'encoratjar la investigació científica i la inversió en recerca més desenvolupament. "És absolutament indispensable. Si tenim fons i motivació, tots els països són capaços de desenvolupar la tecnologia", ha dit.

Amb més de vint anys de trajectòria, la valenciana Ángela Pérez posa ara els seus coneixements i experiència a l'abast de les noves generacions, a les quals sense dubtar-ho anima a llançar-se a emprendre si tenen una idea que puga millorar la vida dels altres. "Soc com la iaia Cebolleta de la biotecnologia", bromeja. Però en els fòrums sobre emprenedoria en què sovint participa, llança a la joventut el mateix missatge: "Sí que es pot, que ho intenten. Allà estarem l'ecosistema emprenedor valencià, que a aquestes altures no és xicotet, per a tirar-los una mà i donar-los suport en tot el que puguem".

Dona

També et pot interessar