Anglaterra comença a provar la primera vacuna personalitzada del món contra el càncer de còlon

El docent Elliot Pfebve, de 55 anys, ha sigut la primera persona a rebre esta prometedora injecció per a tractar tumors, que ara haurà de continuar estudiant-se amb més assajos clínics

Elliot Phebve, en el centre i amb camisa marró, després d'haver rebut la vacuna
Elliot Phebve, en el centre i amb camisa marró, després d'haver rebut la vacuna / University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust

Un home amb càncer de còlon d'Anglaterra ha sigut el primer pacient tractat amb una vacuna personalitzada contra la malaltia dins de la sanitat pública —NHS, per les sigles en anglés—, segons va informar este divendres el sistema sanitari del Regne Unit.

Les autoritats angleses han explicat que durant els pròxims anys tenen previst reclutar milers de persones per a participar en assajos de vacunes destinats a tractar diverses formes de tumors i han qualificat l'administració de la primera injecció com un "moment històric" per als pacients i per a l'NHS.

Segons la informació divulgada hui, el primer pacient que ha rebut la vacuna personalitzada contra el càncer de còlon s'anomena Elliot Pfebve, un docent de 55 anys a qui li van diagnosticar l'afecció després d'un control mèdic rutinari. Després que li extirparen un tumor de trenta centímetres de l'intestí gros, el van remetre a l'Hospital Queen Elizabeth de Birmingham, al centre d'Anglaterra, per a rebre quimioteràpia i formar part de l'assaig clínic.

"Participar en este assaig concorda amb la meua professió com a professor i com a persona centrada en la comunitat. Vull tindre un impacte positiu en la vida d'altres persones i ajudar-les a desenvolupar el seu potencial", ha dit en declaracions difoses per la sanitat anglesa. "Esta prova, si té èxit, té potencial per a ajudar milers, si no milions, de persones, perquè puguen tindre esperança i no experimentar tot el que jo he passat.", ha subratllat.

La vacuna s'ha desenvolupat a partir de tecnologia d'ARNm —ARN missatger—, la mateixa que en va emprar-se en les de Moderna i Pfizer per a immunitzar contra el coronavirus. Les empreses biofarmacèutiques Biontech i Genentech hi estan darrere de la fabricació.

D'acord amb veus expertes, este preparat funciona buscant mutacions específiques en el tumor d'un pacient, i el personal mèdic utilitza esta informació per a crear un tractament personalitzat. La injecció està dissenyada per a estimular el sistema immunitari de l'afectat després de la cirurgia per a extirpar tumors, de manera que puga reconéixer i atacar les cèl·lules canceroses restants.

Victoria Kunene, oncòloga clínica consultora de l'Hospital Queen Elizabeth de Birmingham i investigadora principal de l'assaig, ha apuntat que "les vacunes contra el càncer en investigació es basen en ARNm i es creen analitzant el tumor d'un pacient per a identificar mutacions específiques del seu càncer mateix". "Utilitzant esta informació podem crear una vacuna individualitzada contra el càncer, però encara és prematur dir si tindrà èxit, encara que tenim moltes esperances", ha puntualitzat.

Les dades disponibles actualment sobre la resposta corporal a la vacuna són limitades, però permeten albirar un avanç significatiu i positiu per als pacients. Tot i això, encara cal més recerca, i per això l'equip investigador continuarà reclutant pacients adequats per a l'assaig.

Segueix el nostre canal de WhatsApp i coneix l'última hora de l'actualitat.

També et pot interessar

stats