Anòsmia, la seqüela que persegueix els pacients que han superat el coronavirus

El 10% arrosega problemes huit mesos després de la infecció i, entre 'altres, la pèrdua del gust i l'olfacte són les més comunes.

Una pacient d'una teràpia de recuperació del sentit de l'olfacte
Una pacient d'una teràpia de recuperació del sentit de l'olfacte / À Punt NTC

La pèrdua de l'olfacte és un dels primers símptomes de patir la Covid-19. Almenys ho ha sigut per al 12% de les persones contagiades, segons la Societat Espanyola d'Otorrinolaringologia. Però l'alteració, que es coneix com a anòsmia, l'acaben patint la majoria de les persones infectades que desenvolupen una versió lleu de la malaltia. Un estudi recent a quatre països europeus (Espanya, França, Bèlgica i Itàlia) publicat en la revista European Archives of Oto-Rhino-Laryngolog y revela que el 80% va pedre totalment l'olfacte i el 88% va tindre problemes per a identificar sabors. Un de cada deu pacients de Covid-19 té seqüeles huit mesos després de la infecció, sent la pèrdua del gust i l'olfacte una de les més comunes, segons una altra investigació de l'Hospital Danderyd i de l'Institut Karolinska de Suècia.

"La batalla entre l'organisme i el coronavirus es produeix en la mucosa olfactiva i ací és on es causa més mal", explica a À Punt Jaume Redondo, del Centre Otoneurològic València, que destaca que la pèrdua del sentit de l'olfacte i del gust després de passar una Covid lleu ha disparat la demanda de teràpies olfactives.

Recuperar els sentits obliga a exercicis diaris per a entrenar l'olfacte. "Estimulant de manera repetitiva aquesta via neuronal podem reactivar-la", explica Redondo.

Christian Llorens, cuiner del restaurant Na Terra de Bétera (Camp de Túria), és una de les persones que ha necessitat teràpia per a restablir els sentits i llevar-se "un tap del nas que no deixa que entre res". El bloqueig sensorial estava afectat en la seua rutina professional i l'obligava a recórrer als companys per a poder calibrar el gust dels plats que preparava.

Aquestes teràpies no tenen cobertura pública, cosa que fa que moltes de les persones afectades hagen de recórrer a opcions més casolanes. L'experta en comunicació, Clara Soler, ha optat per exposar-se contínuament a olors fortes, segons el relat del procés que està fent en les xarxes socials. A poc a poc està recuperant el gust, però no ho ha fet completament. "Comences a menjar i a la segona cullerada ja t'has cansat", lamenta Soler, que ens explica que amb els sentits minvats es viu, però l'existència resulta més avorrida.

També et pot interessar

stats