Directes
Ara en la televisió
EL PISET
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Certs antibiòtics poden impedir que el SARS-CoV-2 entre en les cèl·lules

Així ho demostra una investigació de la Universitat de València en col·laboració amb el CESIC

Il·lustració d'un coronavirus

Una investigació de la Universitat de València (UV) i del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) ha demostrat que certs antibiòtics poden impedir l'entrada del SARS-CoV-2 en les cèl·lules.

Es tracta d'alguns antibiòtics macròlids (utilitzats en infeccions de les vies respiratòries), entre els quals es troben la claritromicina i l'azitromicina, segons ha informat la institució acadèmica.

L’estudi ha estat realitzat pe la Unitat de Disseny de Fàrmacs i Topologia Molecular de la Universitat de València, liderat pel catedràtic de Química Física Jorge Gálvez, i ha comptat amb la col·laboració de José María Benlloch Baviera (CSIC), coordinador de l'Àrea de Tractament i Vacunes de la plataforma PTI Global Health per al desenvolupament de tractaments i vacunes del CSIC.

Els experiments d'infecció van demostrar que la azitromicina, la claritromicina i la lexitromicina redueixen l'acumulació intracel·lular d'ARN viral i la propagació del virus. A més prevenen la mort cel·lular induïda pel virus, perquè inhibeixen l'entrada del SARS-CoV-2 en les cèl·lules per mitjà de la desactivació de la coneguda proteïna espícula (spike-*protein).

D’aquests antibiòtics, l’azitromicina forma part de la llista de medicaments considerats essencials pel Ministeri de Sanitat en la gestió de la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, mentre que la claritromicina té ja programat un assaig clínic dirigit per l'Hospital Clínic de San Carlos de Madrid.

El mateix equip d’investigació ja va publicar de manera pionera un article al març del 2020, en què proposaven aquests antibiòtics com a fàrmacs que podrien emprar-se per a tractar la Covid-19, encara que aquesta predicció estava basada només en càlculs teòrics computacionals. Ara, aquest nou estudi s'ha publicat en la revista nord-americana Journal of Chemical Information and Modeling.

També et pot interessar