L’anticicló fa augmentar els nivells de contaminació

Genera un efecte anomenat cúpula de calor que impedeix la renovació de l’aire i fa que es concentre el diòxid de nitrogen

Com es forma una cúpula de calor? / À Punt Oratge

En l'origen de l’onada d'altíssimes temperatures que està experimentant la Comunitat Valenciana aquesta setmana és el que els meteoròlegs anomenen cúpula de calor. Un fenomen que impedeix la renovació de l'aire i, per tant, provoca també un important increment dels nivells de contaminació. De fet, València, Castelló i Alacant superen aquests dies els llindars que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

L'anticicló calfa la terra i fa que l'aire es calfe. Al mateix temps, les pressions persistents generen com una tapadora que impedeix la renovació de l'aire. Es forma així una cúpula de calor que provoca l'augment de les temperatures. No s'havia registrat mai a l'hivern un anticicló tan potent, tot i que s'espera que la situació millore el cap de setmana amb l'entrada de vent.

El meteoròleg d’À Punt, Joan Carles Fortea, explica que l’anticicló dona estabilitat molta calma, fa que els dies siguen, en general, assolellats i, a més, fa que la massa d’aire càlid que arriba descendisca. I, en descendir, es recalfa encara més, provocant dies de molta estabilitat i de temperatures que no són habituals per a aquestes dades. 

Aquest fenomen també incrementa els nivells de contaminació. Aquest mapa reflecteix el nivell de diòxid de nitrogen a la ciutat de València. Supera el límit de 25 fixat per l'Organització Mundial de la Salut i demà pot arribar al 48,21. A Castelló i Alacant el pic pot estar també per damunt de 25, a València oscil·larà entre 50 i 60 i més de 100 a Madrid. Una situació que pot afectar la salut de les persones, especialment aquelles que tenen afeccions o pertanyen a grups de risc, indica el climatòleg de Meteored, Samuel Biener. L’expert recomana portar una mascareta FFP2 per a protegir-se d’inhalar aquestes partícules contaminants.

També et pot interessar

stats