Dos anys de presó per a un mediador de segurs per apropiar-se de 226.000 euros
El tribunal ha considerat provat que es va apropiar de part de l’import de les primes pagades per l’assegurat
L’Audiència d’Alacant ha condemnat a dos anys de presó el responsable d’una empresa de segurs que operava a Elda, Petrer (Vinalopó Mitjà) i Saix (Alt Vinalopó), per apropiar-se de part de l’import de les primes pagades pels assegurats, amb valor de fins a 226.000 euros. El condemnat els havia d’haver transferit a La Alianza Espanyola, amb la qual mantenia una relació contractual des de 1982.
La sentència, dictada per un tribunal de la secció segona, considera provat que l’acusat es va apoderar injustificadament d’una suma total de 226.192,63 euros que havia d’haver entregat a l’asseguradora, a partir dels ingressos obtinguts entre 2013 i 2016.
Concretament, la sentència estableix que, d’acord amb el contracte de mediació de segurs establerts entre l’asseguradora i l’empresa de què el processat era administrador únic, havia de remetre el 16,75% de les primes recaptades a l’asseguradora, de forma que l’empresa de l’acusat assumia el pagament dels sinistres.
A partir de 1999 es modificaren les condicions del contracte i l’acusat havia de transferir a l’asseguradora el 60% de l’import de la recaptació de les primes, mentre que la companyia assumia “majors obligacions” quan es notificaven decessos. Aquest règim es va mantindre fins que, el 2016, la companyia asseguradora obligara l'acusat a revertir la seua conducta respecte als clients, a qui, segons la sentència, havia induït a contractar amb altres asseguradores de la competència. També li va requerir el pagament de quantitats procedents de les pòlisses que no hauria transferit de manera correcta.
A la vista dels informes pericials, el tribunal conclou que l'acusat "no va acreditar transferències de les primes per ell recaptades i que, conforme als pactes, retenia en qualitat de depositari". A més, hi afig que, en lloc de transferir aquestes primes, "les incorporà al seu patrimoni", la qual cosa constitueix un delicte d'apropiació indeguda.
Així, la sentència imposa al processat la pena de dos anys de privació de llibertat, a més de huit mesos de multa amb quota diària de deu euros, enfront dels quatre anys d'internament que sol·licitava la Fiscalia inicialment i els sis que demandava l'acusació particular, exercida per l'asseguradora. Així mateix, ha d’indemnitzar la companyia asseguradora amb els 226.192,63 euros deguts.
La resolució és recurrible en apel·lació davant la sala civil i el penal del Tribunal Superior de Justícia (TSJCV) en el termini de deu dies des de la seua notificació.