Apunten a l'exdirector d'RTVV com a responsable del contracte amb Gürtel per a la visita del papa a València
L'excap de Compres de l'ens diu que el contracte no tenia precedent i que pel volum s'hauria d'haver convocat un concurs públic.
L'exdirector general de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) Pedro García renegocia ampliar la declaració que va fer al març en el juí per la visita del papa a València el 2006. La mort de l’expresident de les Corts i exvicepresident de la Generalitat Juan Cotino el deixa ara com un dels principals acusats en el procediment judicial, ja que el jutge del cas ha arxivat la causa oberta contra Cotino per considerar extingida la responsabilitat en els fets.
La Fiscalia Anticorrupció no ha quedat satisfeta del tot amb la declaració que va fer García al març, en la qual reconeixia que va rebre i donar instruccions perquè RTVV contractara el servei de pantalles i megafonia durant la visita de Benet XVI a València a empreses d’Álvaro Pérez, el Bigotes, el responsable de la part valenciana de la trama Gürtel.
El ministeri públic, que estima que la trama es va embutxacar 3,3 milions dels 7,5 que la televisió pública valenciana va pagar per el servei, es planteja fins i tot trencar l'acord que havia tancat amb l'exdirector d'RTVV perquè creu que aquesta confessió no és “suficientment consistent” per a veure reduïda la condemna de 40 anys de presó que demana per a ell. S'espera que Pedro García amplie la declarció com a acusat o utilitze el torn d'última paraula per a canviar el testimoni.
A l'Audiència Nacional s'ha représ aquest dimarts el juí contra la trama Gürtel per presumptes irregularitats de contractes per a l'organització de la visita del papa Benet XVI a València el 2006, paralitzat durant tres mesos a causa de la crisi sanitària oberta pel coronavirus. Les sessions han començat amb la declaració dels cinc acusats que encara no havien comparegut davant del jutge.
L'excap de Compres d'RTVV diu que el contracte no tenia precedent
La sessió ha començat amb la declaració de Salvador Benjamín Íñiguez Escuder, excap de la Unitat de Compres d'RTVV, per a qui la Fiscalia demana deu anys de presó. Aquest ha assegurat que el contracte de més de set milions d'euros concedit a empreses de la trama Gürtel no tenia precedent i ha explicat que pel volum del contracte s'hauria d'haver convocat un concurs públic, però finalment es va tramitar pel procediment d'urgència perquè així ho va decidir la Direcció General. Així mateix, ha afegit que el seu superior, l'acusat Ricardo Calatayud, llavors director del Departament Economicofinancer d'RTVV, li va explicar que “això no anava a ser un concurs”.
També ha declarat l'acusat Juan Prefaci Cruz, que era el cap de gabinet del director general d'RTVV, que ha mantingut que el procediment de contractació corresponia al director general i que ell no va participar en res. La Fiscalia demana per a ell deu anys de presó.
Per la seua banda, Encarnación Pérez Pallarés, que era advocada dels serveis jurídics d'RTVV i per a qui la Fiscalia demana deu anys de presó, ha manifestat que se sent “utilitzada”. A més, ha explicat que ella desconeixia que el seu superior, el director dels Serveis Jurídics, va tindre una discussió amb García, al qual va advertir que no podia tramitar així aquest expedient “perquè s'asseuria en la banqueta dels acusats”.
Els proxims dies desfilaran pel tribunal més d'un centenar de testimonis citats en la causa, entre d’altres l'expresident Francisco Camps. Ell és, precisament, la persona que els acusats assenyalen com a responsable d'haver ordenat tancar amb les empreses de la Gurtel el contracte de quasi 8 milions d'euros per a instal·lar pantalles i megafonia als carrers durant la vista del papa Benet XVI a València l'any 2006.
El tribunal ha fixat un calendari per a reprendre la vista oral, en el qual s'han assenyalat 16 sessions, que es prolongaran fins al 24 de juliol. La vista oral, que va començar el 9 de març, es va haver de suspendre com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus quan tan sols s'havien celebrat quatre sessions.