Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Podria ser aquest canvi d'hora l'últim que farem?

El debat sobre els beneficis i perjudicis de tindre diferents horaris per a estiu i hivern continua obert

La matinada entre dissabte i diumenge, a les 3:00 h seran les 2:00 h / À Punt NTC

La matinada del dissabte 28 d'octubre al diumenge 29 d'octubre, a les 03:00 hores retardarem el rellotge fins a tornar a marcar les 02:00 hores perquè comence l'horari d'hivern. És un dels dos canvis d'horari que fem al final de l'any i que, com cada vegada, obri el debat sobre si aquesta modificació és més positiva que negativa.

En els últims anys, Europa s'ha plantejat quins són realment els beneficis i perjudicis econòmics i socials de modificar l'horari segons l'estació de l'any i si seria millor evitar els trastorns que provoca que el cos s'haja d'adaptar de la nit al dia a un canvi brusc. Així, el Parlament Europeu va aprovar finalment el 2019 l'eliminació del canvi d'hora, però va deixar a cada país la decisió d'implantar-ho o no.

Espanya, de moment, el manté, encara que l'última publicació del BOE només contempla les pròximes dates de canvi fins al 2026. Caldrà esperar un temps per a saber si, arribat el moment, el govern espanyol prolongarà el sistema actual o decidirà que el 2026 siga l'última vegada en aplicar la modificació estacional.

Horari d'estiu o d'hivern, quina és la millor opció?

Tampoc hi ha consens absolut sobre si, en cas d'haver de triar-ne un, quina seria l'opció que més avantatges aportaria en el nostre dia a dia. Segons una enquesta del CIS de 2022, la majoria de les persones enquestades preferia quedar-se definitivament amb l’horari d’estiu, però, en canvi, les veus expertes recomanen que seria millor fixar l’horari d’hivern. Els arguments són que l'ajust d'hivern és més beneficiós per a la salut, perquè s'adapta millor als ritmes de son i d'altres rutines de la població. D'aquesta manera, l'hora mitjana en què ens despertem encaixaria millor durant tot l'any amb l'horari d'hivern i, en canvi, l'horari d'estiu allargaria la foscor durant el matí en certs moments de l'any.

Canviar a l'horari de Portugal, l'opció més natural

Siga com siga, si finalment es decidira mantindre el sistema actual de canvi estacional, una altra discussió oberta és si Espanya no hauria d'establir-se dins d'un altre fus horari. El meridià de Greenwich marca l'hora +00:00 de la divisió planetària del temps i estableix una franja, dins de la qual es troba el Regne Unit o Portugal, per exemple. Dins d'aquesta divisió territorial també està tota la península Ibèrica, però la dictadura franquista va preferir alinear-se amb l'Alemanya nazi i el 1940 va avançar-se una hora a la considerada com a natural.

El meridià de Greenwich, que passa per Londres, també travessa el territori valencià, concretament pel litoral nord i per la Marina. Aquest desajust també ocorre a països com França, Bèlgica o els Països Baixos, que també s'han plantejat obertament si haurien d'adaptar-se als horaris més naturals de la llum solar. Però, en qualsevol cas, la presa d'aquestes decisions impliquen molts paràmetres que van més enllà dels estrictament naturals i la geopolítica també hi intervé.