Aquestes són les novetats de la nova fase de gestió del coronavirus
L'aïllament dels positius, les PCR o la comunicació de dades canvien a partir d’aquest dilluns, quan la covid entra en el que s'ha denominat etapa de gripalització
La pandèmia entra en una nova fase a partir d’aquest dilluns. Espanya fa un pas endavant cap al que s’ha denominat la gripalització de la covid i això implica canvis importants en el dia a dia, tant pel que fa als contagiats, com a la gestió sanitària de les dades relatives a la covid.
D’acord amb aquest nou protocol, desapareixen les quarantenes per als contagiats de coronavirus i que presenten símptomes lleus o no en presenten. Una altra de les novetats és que també desapareixen les proves diagnòstiques, les PCR o els test d’antígens, per a tots els que siguen susceptibles de ser positius.
Quarantena per prescripció mèdica
Per tant, les persones contagiades podran fer vida normal i anar a treballar, encara que amb prudència i evitant sempre les aglomeracions i el contacte amb les persones vulnerables. El mateix s'aplica als contactes estrets.
Fora dels grups de risc, serà el metge de capçalera qui determine si s'ha de fer quarantena o no. Aquest aïllament, que ha anat reduint-se progressivament des que va començar la pandèmia, només serà obligatòria per als positius amb símptomes greus i per als grups de risc.
Sense proves diagnòstiques abans dels ingressos
En el cas de les proves diagnòstiques, només es practicaran als majors de 60 anys, persones immunodeprimides i dones embarassades. També als treballadors sanitaris i sociosanitaris, i en casos greus. Aquestes proves també desapareixen abans dels ingressos hospitalaris.
L'ús de la mascareta continuarà sent obligatori en interiors, en esdeveniments multitudinaris a l'aire lliure i en mitjans de transport col·lectiu. La mascareta en aquests àmbits i la prohibició de fumar en les terrasses són les úniques restriccions que es mantenen vigents a partir d’aquest últim dilluns de març.
El nou protocol, acordat per les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, arriba a la Comunitat Valenciana en un moment en què han començat a repuntar els contagis després de dies estables i en nivells baixos.
Divendres, la Conselleria de Sanitat va notificar 10.781 casos, un increment substancial després de les festes de Falles, que han sigut les primeres massives des què va esclatar la pandèmia. És probable que aquesta xifra vaja augmentant. La celebració de la Magdalena a Castelló o la mobilitat de la Setmana Santa podrien fer-la créixer.
La majoria de la població, vacunada
Un dels arguments de les administracions per a impulsar la normalització de la covid, com qualsevol altra infecció respiratòria, és el fet de comptar amb el 93% de la població espanyola vacunada.
En aquest sentit, Sanitat deixa des d’aquest dilluns de comptabilitzar els casos diagnosticats de coronavirus. Només es comptaran els greus i els que es registren en centres sociosanitaris i en grups vulnerables, és a dir, majors de seixanta anys, persones immunodeprimides i dones embarassades.
Tot i això, demà dimarts encara tindrem dades generals que arreplegaran els contagis notificats des de divendres. Serà l'última volta que es notificarà aquesta informació.