Directes
Ara en la televisió
L'ALQUERIA BLANCA (17)
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Aquests són els canvis del nou algoritme de Nutri-Score

A partir de l’1 de gener es recalcularà el valor nutricional d’aliments com ara l’oli d’oliva, el peix blau, la carn de pollastre i les begudes amb edulcorants artificials

La composició d'un mateix producte fa variar el seu valor Nutri-Score / Markus Mainka (Shutterstock)

El Nutri-Score, un sistema d’etiquetatge frontal que busca facilitar a les persones consumidores la comprensió de la informació nutricional obligatòria, canviarà la manera en què valora els productes. Tot i ser el més utilitzat en la Unió Europea, la seua implantació, però, ha resultat polèmica per la classificació favorable d’alguns aliments processats i desfavorable d’altres típics de la dieta mediterrània. 

A partir de l’1 de gener, i després d’un procés de revisió científica, l’algoritme que regeix aquest sistema s’actualitzarà per a promoure opcions d’alimentació més saludable. Aquest ha estat un esforç conjunt de les autoritats competents de huit països europeus, entre ells Espanya. L’aplicació d’aquest nou càlcul es podrà allargar fins a dos anys, per a permetre que les empreses facen les adaptacions que consideren necessàries en els seus productes. 

L’oli d’oliva, aliment estrella de la dieta mediterrània i perjudicat per l’actual sistema, es veurà beneficiat per aquest canvi. El nou algoritme premia els olis amb un baix contingut de greixos saturats, com també ho són el de colza o anous. Altres modificacions busquen primar el consum de peix blau, la carn de pollastre enfront de la roja i aliments amb gra sencer abans que refinat. Un punt clau és la penalització més gran de l’elevat contingut de sal i sucre. 

Quant a les begudes, es modificarà l’algoritme per a evitar que incentive la utilització d’edulcorants artificials. En aquesta línia, es millorarà la diferenciació segons el seu contingut de sucre. L’aigua continuarà sent l’única beguda amb la categoria A, la més alta, d’acord amb les recomanacions dels organismes internacionals. 

També et pot interessar