Aquests són els nivells de valencià que la Generalitat exigirà als nous funcionaris
Tamarit i Bravo presenten els nous requisits lingüístics per a aconseguir una plaça en l’Administració i el sistema d’homologació dels nivells de coneixement de la llengua
Des d’un nivell C1 de valencià per a accedir a una plaça de la categoria A1 i A2 de l’administració, les de major nivell dins l’escala de funcionaris, fins a un A2 per als aspirants a una agrupació professional funcionarial. La Generalitat ha fet públic aquest dilluns el nou sistema de requisit lingüístic per als futurs treballadors de l’Administració, que quedarà regulat per un nou decret, així com el sistema per a reconéixer el nivell de valencià, que establirà un altre decret d’Educació.
D’acord amb aquesta nova norma, que ha presentat la consellera d’Educació, Raquel Tamarit, juntament amb la companya de govern al capdavant de Justícia i Administració Pública, Gabriela Bravo, en el cas de l’estudiantat que haja cursat l’Educació Secundària Obligatòria, l’ESO, obtindrà un B1 de valencià i els qui hagen finalitzat el batxillerat, un B2. A més, l’alumnat que haja estudiat batxillerat i haja superat l’assignatura de valencià amb una qualificació de 7 punts o més, obtindrà el nivell C1 de valencià.
Totes aquestes homologacions, que es faran a través de la Junta Qualificadora de Coneixements en Valencià, tindran caràcter retroactiu, excepte en el cas de l’alumnat que haja tret més d’un set en l’assignatura de València de batxillerat, que només s’aplicarà a aquells que hagen cursat valencià des del curs 2021-2022, com ha explicat Raquel Tamarit durant la roda de premsa en què les dues conselleres han presentat la nova política lingüística per al funcionariat valencià.
El decret, en vigor en els primers sis mesos del 2023
El decret que regularà aquest nou sistema d’homologacions per als que han cursat valencià en secundària entrarà en vigor durant el primer semestre de l’any que ve.
Gabriela Bravo, per la seua banda, destacava que les noves exigències lingüístiques per a optar a un lloc de treball en l’administració pública no requerirà exàmens addicionals, sinó només el reconeixement del nivell de valencià aprés en l’ESO o el batxillerat.
A qui afecten els requisits lingüístics?
Paral·lelament al decret d’Educació, Justícia i Administració Pública en prepara un altre, en què constarà quin nivell de valencià hauran de tindre aquells que vulguen aconseguir, a través d’un procés d’oposició, una plaça com a personal de la Generalitat, els organismes públics autonòmics, els consorcis adscrits a la Generalitat, les entitats locals i el personal no docent de les universitats públiques de la Comunitat Valenciana.
Els graus de capacitació de cada cos de funcionaris està consensuat. Les persones que concursen per a opositar al nivell de funcionaris A1 i A2, és a dir, alts funcionaris amb estudis universitaris, hauran de comptar amb un nivell C1 de valencià; les persones aspirants al grup B funcionarial hauran de tindre un nivell B2 de valencià; les que aspiren al subgrup C1 hauran de disposar d'un nivell de capacitació de valencià B2, i les del subgrup C2, amb un nivell de valencià de B1.
Finalment, les persones que aspiren a una agrupació professional funcionarial hauran de comptar amb el certificat A2 de valencià.
En tots aquests casos els nivells de valencià detallats seran un requisit i no un mèrit, com ocorria fins ara en molts processos d’oposició. És a dir, qui no tinga el nivell de valencià requerit no podrà optar a una plaça de funcionari, perquè és un requisit indispensable.
De la mateixa manera que passarà amb el decret d’homologació del nivell de valencià, el d’accés a la funció pública també ho farà en la primera meitat de 2023. Les oposicions per a accedir als grups funcionarials de les categories dels grups B, C1, C2 i agrupació professional funcionarial que es convoquen una vegada publicat el decret en el DOGV ja preveuran el requisit lingüístic necessari en cada categoria.
Per als grups d’alts funcionaris A1 i A2, hi haurà un període transitori i el requisit de nivell C1 de capacitació en valencià es requerirà a partir de les convocatòries d’oposicions que es desprenguen de l’oferta pública d’ocupació de l’any 2025. Fins a aquell moment, per a aspirar a places d’aquesta categoria, se’ls requerirà un nivell B2 de valencià.
Els decrets garanteixen que la ciutadania puga escollir la llengua que vulga per a comunicar-se amb l’administració
D’aquesta manera, la Generalitat consensua la nova política respecte al requisit lingüístic del funcionariat, motiu d’una llarga negociació i de picabaralles entre els socis del Botànic.
En aquest sentit, Gabriela Bravo assenyalava que els nous requisits lingüístics possibilitaran que tots els valencians "puguen escollir la llengua que vulguen per a comunicar-se amb l’administració". "Aquest és l’objectiu que ha primat en la negociació", aclaria Bravo.
La ciutadania guanya en drets
"Per damunt de tot hem tingut clar que havíem de complir amb el que diu l’Estatut, que reconeix el castellà i el valencià com a llengües oficials i, per tant, el dret dels valencians a comunicar-se en qualsevol d’aquestes dues llengües amb l’Administració, així com donar compliment a la Llei de funció pública, que incorpora la capacitació lingüística per a accedir al funcionariat", exposava la consellera.
La titular d’Educació, per la seua banda, es felicitava per aquest "dia especial", que evidencia la "política útil". Des del seu punt de vista, amb les dues noves normes que impulsa la Generalitat, "la ciutadania guanya en drets". A més, Tamarit destacava que les titulacions en valencià requerides ja les ofereix el sistema educatiu; per tant, només caldrà demanar el reconeixement.