Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Arancha Fidalgo (Confederació Hidrogràfica del Xúquer): “La població no s’ha de preocupar per restriccions d’ús domèstic d’aigua de boca”

El Xúquer i el Túria estan en “una molt bona situació hídrica” i “previsiblement no entraran en situació d’emergència enguany”

Arancha Fidalgo, cap de l'Oficina de Planificació Hidrològica de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer / À Punt NTC

L'emergència de sequera a Catalunya ha fet que milions de ciutadans tinguen limitacions del consum hídric, però la població valenciana "ara per ara no s'ha de preocupar per restriccions d’ús domèstic d’aigua de boca" (la que es gasta per a beure i cuinar). Arancha Fidalgo, cap de l'Oficina de Planificació Hidrològica de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), ha explicat aquest dimecres en Les notícies del matí que per a arribar aquest punt s'hauria d'estar en una situació de "sequera extrema".

Els rius principals de la confederació, el Xúquer i el Túria, a hores d'ara estan en una "molt bona situació hídrica" i enguany "previsiblement no entraran en situació d'emergència. Al nord del territori, la zona del Serpis i la Marina Alta i Baixa, però, Fidalgo ha remarcat que "tenim problemes".

Des de l'Oficina de Planificació Hidrològica s'avalua l'escassesa hídrica en funció d'una sèrie d'indicadors que marquen la disponibilitat de recursos per a atendre la demanda. A partir d'aquests, es compara la situació actual amb la sèrie històrica per a indicar l'escenari en què ens trobem i si cal prendre mesures. Així, s'entra en prealerta una vegada els marcadors se situen per davall de la mitjana històrica. Si els recursos baixen del 30% d'aquesta mitjana, es passa a la fase d'alerta i quan són inferiors al 15%, a l'escenari d'emergència.

Pel que fa a les mesures, depén de si l'ús és urbà o agrícola. D'aquesta manera, al sistema Sénia-Maestrat els municipis de més de 20.000 habitants, si no ho han fet ja, han d’implantar el seu pla d’emergència. Als pobles més xicotets, la CHX els demana que facen un seguiment dels recursos per a veure o preveure si tenen cap problema i adoptar mesures abans que arribe aquesta problemàtica. 

Quant al reg, Fidalgo ha avançat que per a la pròxima campanya de reg "es podrien plantejar una sèrie de restriccions i fonts de recursos com depuradores o pous de sequera". Açò dependrà de la situació meteorològica, que no és gens esperançadora perquè no es preveu pluja.

Canvi climàtic i sequera

Tot i que explica que la sequera és cíclica i habitual, la cap de l'Oficina de Planificació Hidrològica de la CHX planteja que “potser amb el canvi climàtic es produïsquen més situacions de sequera i els fenòmens siguen més extrems” i apunta que “probablement la nostra situació de normalitat serà amb menys recursos hídrics”. És per això que Fidalgo explica que “cal adaptar-ho tot de manera gradual”.

L'últim pla de conca, aprovat el 2023, inclou l'escenari de canvi climàtic i la confederació està analitzant els diversos models. Amb diferències, tots tenen en comú que “hi haurà més calor i s’evaporarà més aigua”. Per a 2027, d’acord amb la normativa vigent, la CHX ha d’aprovar un pla d’adaptació al canvi climàtic. Entre les mesures que s'estudien, s'inclou la de tindre més vegetació de ribera als rius per a evitar l'evaporació de l’aigua.

Canvi climàtic

També et pot interessar