Argeleta, un exemple de reclam per a viure al món rural

Catedràtics d'arreu del món s'han reunit a l'UJI en la primera trobada nacional sobre despoblament

Argeleta, un exemple de reclam per a viure al món rural / À Punt NTC

Vora 150 municipis de la Comunitat Valenciana estan en risc de despoblament. Per a donar una resposta global a aquest problema s'han reunit a la Universitat Jaume I, a Castelló de la Plana, catedràtics espanyols i estrangers en la primera trobada nacional d'estudis sobre la matèria.

S'hi ha parlat de les oportunitats que s'han creat en aquests pobles a través de les transformacions digitals i energètiques. Argeleta, a la comarca de l'Alt Millars, és un dels municipis que ha vist com ha crescut la seua població. Dels 97 habitants el 2016, l'any 2021 van passar a ser-ne 147. 

Paula Caravit i la seua família van arribar al poble buscant faena i una vida tranquil·la. Assegura que ells poden aportar al poble, i que el veïnat també els ha aportat a ells. "Estem molt feliços", manifesta. 

És també el cas de Pedro Furió. De més menut només visitava el poble per a veure els seus avis i ara ha triat tornar a viure on ho van fer els seus avantpassats. 

L'Ajuntament els ha oferit faena i allotjament. Tal com explica Empar Carceller, tinent d'alcalde d'Argeleta, s'ha posat en marxa un pla d’acollida per a crear habitatges perquè puga vindre la gent al municipi. 

El resultat és un augment de la població d'un 21% en els dos últims anys. Nous habitants que han fet possible que l'escola haja obert les portes aquest curs, després de quaranta-set anys tancada. 

A la província de Castelló, el 60% dels municipis estan en risc de despoblament. Des de les administracions es potencia que es frene aquesta tendència. "Els municipis han de tindre des de Sanitat fins a caixers automàtics i una escola. La ciutadania ha de tindre els serveis bàsics allà on viu", ha explicat Vicent Budí, catedràtic del departament d'Economia. 

També et pot interessar

stats