Directes
Ara en la televisió
EL XEF A CASA

Quatre parelles d'arpellot de marjal fan niu a la desembocadura del riu Millars

La notícia llança llum i esperança sobre la tendència creixent de recuperació d'aquesta espècie en perill d'extinció

Arpellot de marjal en una imatge d'arxiu / Shutterstock

Membres del Grup d’Estudi i Protecció dels Rapinyaires - Ecologistes en Acció (GER) han pogut constatar la nidificació de quatre parelles d'arpellot de marjal (Circus aeruginosus) al litoral de les comarques de la Plana Baixa i el Camp de Morvedre, en concreta a l'àrea de la desembocadura del riu Millars fins al nord de Sagunt.

El fet que s'hagen trobat sis parelles en època reproductiva (de març a mitjan juliol), de les quals quatre s'han reproduït i han aconseguit un mínim de quinze polls, llança llum i esperança sobre la tendència creixent de recuperació de l'arpella a la Comunitat Valenciana, ja que està catalogada com una espècie en perill d'extinció.

Pel que fa a les quatre parelles amb cries, s'han localitzat a la finca Pou de Nules, a la marjal de la Llosa, a la marjal d'Almenara al sud de l'estany i de la quarta s'han trobat aportacions d'aliment en un possible niu, però no s'ha pogut fer el seguiment complet.

Els aiguamolls, la clau per a la recuperació

Segons el Grup d’Estudi i Protecció dels Rapinyaires - Ecologistes en Acció, aquestes xifres indueixen a pensar que la millora de l'estat de certs aiguamolls està produint un augment important de la vegetació, canyís i canyes. Això genera unes condicions idònies per a fomentar la nidificació, ja que aquesta espècie de rapinyaire construeix els nius en terra.

Per això, els membres del GER consideren que s'haurien de fer seguiments més exhaustius i continuats dels nostres aiguamolls, especialment entre el mes de març i principi de juliol, i emprendre accions de recuperació.

A més, ateses les últimes xifres, proposen que s'actualitze el Pla de Conservació de l'Arpella a la Comunitat Valenciana, realitzat per la Generalitat el 2016.

També et pot interessar