Arriba la tardor i s'espera càlida i seca

L'estiu que ja queda enrere ha sigut el quart més calorós al territori valencià

Imatge d'arxiu de la tardo a Aín (Plana Baixa)
Imatge d'arxiu de la tardor a Aín (Plana Baixa) / Ana del Castillo (Shutterstock)

Arriba la tardor després d'un estiu que va començar amb un juny humit, però protagonitzat per les altes temperatures. A partir d'ara, segons la previsió de l'Agència Estatal de Meteorologia, s'espera que la tardor estiga entre les més càlides de l'última sèrie històrica.

L'Aemet ha publicat una predicció per als mesos de setembre, octubre i novembre en què calcula que hi ha una alta probabilitat que la temperatura mitjana es trobe entre les més altes del període de referència, entre el 1991 i el 2020. Concretament, a la zona mediterrània de la península Ibèrica, estimen que esta possibilitat està per damunt del 70%. A més, quant a les precipitacions, s'estima que esta tardor podria estar entre les més seques de les últimes dècades. L'agència marca esta probabilitat per damunt del 40%, el que deixa un ample marge perquè les precipitacions finalment s'acosten a les mitjanes registrades en els últims anys.

El balanç d'un estiu més calorós

L'estiu que ara acaba va començar passat per aigua. En juny va ploure tres vegades més de l'habitual i va acabar com el més humit des del 2008. Les temperatures durant les primeres setmanes del mes van ser suaus, de poc més de 21 °C de mitjana, quan l'any anterior ja s'havien viscut dos onades de calor. Però va ser només un miratge, perquè a juliol la calor va pegar fort amb onades que deixaren els termòmetres per damunt dels 40 °C. A Sumacàrcer, per exemple, se superaren els records fins al moment amb més de 45 °C.

Així, l'últim juliol ha sigut el quart més calorós des que hi ha registres i l'agost no va ser menys. El principal mes de vacances també va ser el quart més calorós al territori valencià i el més calorós de la història a Espanya. S'han multiplicat les nits tropicals, per damunt dels 20 °C, i també les nits tòrrides, amb més de 25 °C. A més, la temperatura de la mar ha arribat als 30 °C i ha continuat la pujada progressiva dels últims anys.

També et pot interessar

stats