Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA

Assetjament, discriminació i agressions, el dia a dia del col·lectiu LGTBI

Un estudi assegura que el 29% de la població LGTBI espanyola assegura haver patit alguns tipus d'assetjament i prop d'un 9% reporta agressions

Una persona amb la bandera multicolor emblema del colectiu LGTBI / Banana Images (Shutterstock)

El Dia Internacional contra la LGTBIfòbia mostra dades preocupants. El 29% de la població LGTBI espanyola assegura haver sigut assetjat per la seua orientació sexual, que ha acabat en agressions en el 8,6% dels casos. La situació l'ha posat, negre sobre blanc, l'informe Estat de l'odi, que han publicat la Federació Estatal LGTBI+ (FELGTBI+) amb motiu de l'efemèride. A partir de 800 entrevistes a persones LGTBI majors de 18 anys, s'evidencia la percepció per a una gran part de conviure en un ambient tòxic, en el qual continuen tota mena de discriminacions: el 27,5% dels participants asseguren haver sigut penalitzats, d'una manera o l'altra, per la seua condició sexual en els últims cinc anys. Les persones d'entre 18 i 24 anys són les que més perceben aquesta discriminació, mentre els de 25 a 34 anys reporten la majoria de les agressions verbals i físiques.

La majoria dels casos de LGTBIfòbia es donen al carrer. El 78% del col·lectiu assegura haver patit assetjament en la via pública i el 69% ha sigut víctima de discriminació o ha patit agressions. L'escola, el transport públic o el treball, tampoc són espais segurs, i és l'escenari del 40% dels assetjaments, discriminacions o agressions que s'hi reporten, seguides dels centres sanitaris, on el 34,7% assegura haver patit situacions abusives.

Aquestes situacions són només la punta de l'iceberg, ja que segons FELGTBI+ només es denuncien dos de cada 10 delictes d'odi, encara que el 24% dels que no les porta a les forces de seguretat sí que les traslladen a les associacions. Quan es pregunta les víctimes per què, responen que els fa la sensació que no anava a servir de res o per la falta d'importància que entenen que se li dona a les situacions d'assetjament i discriminació.

Desconfiança en la justícia i les forces de seguretat

L'estudi reporta una enorme falta de confiança en les autoritats judicials i les forces i cossos de seguretat. El 65,4% de les persones LGTBI consideren el Poder Judicial poc o gens compromés, un percentatge que augmenta fins al 69,7% si se'ls pregunta per les forces i cossos de seguretat de l'Estat.

La presidenta de la FELGTBI+, Uge Sangil, ha exigit al Ministeri de l'Interior que "s'assega amb els col·lectius" per a "posar remei" a aquesta desconfiança i ha demanat formació específica als cossos policials, perquè oferisquen una mirada "més amable i oberta cap a qualsevol persona que s'acoste a demanar ajuda". En un missatge dirigit al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, a qui ha assenyalat que "Espanya ha guanyat en drets legislatius, però perquè les lleis siguen efectives s'han d'implementar".

Un entorn enverinat pel discurs d'odi

No ajuda en la normalització de la convivència el discurs d'odi que en opinió de FELGTBI+ ha empitjorat amb la irrupció de Vox, que considera que l'ha traslladat a les institucions i que segons Sangil ha radicalitzat el discurs del PP. Així les coses, el 33% percep que la violència contra el col·lectiu ha empitjorat en els últims anys i el 65% n'opina que la discriminació està igual o ha anat a pitjor.

També et pot interessar