Associacions gitanes deixen "plantat" l'ajuntament d'Alacant en l'acte institucional de hui
Consideren que hi ha una "falta de compromís", que no va més enllà de "buscar la fotografia"
Associacions gitanes han "deixat plantat" l'Ajuntament d'Alacant aquest dissabte en l'acte institucional del consistori per a commemorar el Dia Internacional del Poble Gitano, perquè consideren que hi ha una "falta de compromís", que no va més enllà de "buscar la fotografia".
Les entitats FAGA, Arakerando i Secretariat Gitano subratllen que el 8 d'abril és "un dia molt significatiu", encara més enguany, després que el juny del 2022 es va aprovar de la Llei integral per a la igualtat de tracte i no-discriminació, que incorpora l'antigitanisme com a delicte d'odi en el Codi Penal. "Aquesta modificació suposa una fita històrica per als gitanos i les gitanes que per fi veuen reconeguts segles de discriminació i rebuig social", recalquen.
"Molts han sigut els esforços realitzats durant els últims anys des de les tres principals entitats gitanes d'Alacant, perquè la qüestió gitana tinguera el lloc que es mereix en les agendes dels polítics que governen la nostra ciutat", assenyalen les entitats, que lamenten que "no hi ha hagut un mínim de respecte per a donar prioritat" a les seues peticions i als compromisos que l'actual equip de govern té amb el poble gitano.
Precisen que en una declaració institucional conjunta aprovada per unanimitat per tots els partits polítics el 25 de març del 2021, s'acordava que "el ple de l'Ajuntament se sumava a la commemoració del 8 d'Abril com el Dia Internacional del Poble Gitano i reafirmava el seu compromís" i es comprometia a "posar en marxa mesures reals que combaten la desigualtat i l'exclusió social...". No obstant això, un any després, el 24 de novembre del 2022, l'equip de govern "va rebutjar per qüestions merament polítiques i partidistes, la creació del Consell Local del Poble Gitano", retrauen.
Les tres entitats gitanes han rebut enguany la invitació a participar en l'acte institucional, però l'han declinada "de manera unànime, en un any marcat per les eleccions municipals i autonòmiques". Altres entitats gitanes sí que estaran presents en l'acte.
"Ens sembla una falta de respecte i empatia la que l'alcalde, Luis Barcala, té amb els compromisos amb el Poble Gitano. En quatre anys no ha demostrat, més enllà de la data puntual del 8 d'abril, que la qüestió gitana siga d'interés per a ell, més enllà de buscar la fotografia amb les principals entitats gitanes alacantines", remarquen.
Les tres entitats, que parlen d'"escenari de crispació", continuaran commemorant amb "una agenda festiva i reivindicativa les aportacions que des de la comunitat gitana s'han realitzat a la societat majoritària". Aquesta finalitzarà el pròxim 12 d'abril al Parc del Morant, amb una jornada commemorativa en la qual es durà a terme la Cerimònia del Riu i hi haurà activitats per a tots els públics.