Associacions veïnals i ecologistes planten cara al boom de les megaplantes solars
L’últim exemple d’aquesta lluita el trobem a les terres dels Alforins, una vall quasi verge dedicada tradicionalment a la viticultura.
Els macroprojectes d'energies renovables a la Comunitat Valenciana s'estenen alhora que el rebuig de molts col·lectius a aquestes iniciatives creix. Les comarques del sud són les més afectades per les grans extensions de plaques solars que busquen instal·lar-se en terrenys rústics i agraris per ser més barats.
Repassem quins són aquests projectes que, segons les reaccions veïnals, no tenen en compte els valors estètics, socials o econòmics de cada zona.
Aquests projectes són conseqüència del nou marc legal impulsat per la Generalitat. Tot i que el decret aprovat el passat agost buscava afavorir el canvi de model energètic basat en l'ocupació de teulades i l'autoconsum, també deixa oberta la porta a l'ocupació de sòl rústic i agrari. Des del passat estiu s’han presentat una allau de megaplantes fotovoltaiques.
L’últim exemple de la lluita per part del veïnat, els ajuntaments i l’empresariat contra aquests projectes gegantins el trobem a les terres dels Alforins, una vall quasi verge dedicada tradicionalment a la viticultura. Multinacionals i fons d'inversió ofereixen als llauradors llogar les terres a preus fora de mercat per a instal·lar plaques solars.