Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Sense atur ni prestació per maternitat: el drama d'una policia nacional en pràctiques per quedar-se embarassada

El SUP denuncia la discriminació de l'agent valenciana, que haurà de repetir les pràctiques, respecte dels companys varons.

El SUP denuncia la discriminació de l'agent valenciana, que haurà de repetir les pràctiques, respecte dels companys varons

Maria, nom fictici, ja ha rebut la cridada que tant temia. Aquest dimarts, la Direcció General de la Policia (DGP) l'ha telefonada perquè torne el carnet i l'arma reglamentària. La valenciana no ha superat el període de pràctiques, del que havia completat sis mesos, i haurà de començar-les de zero. El motiu: haver demanat la baixa per embaràs.

L'agent, de 29 anys i mare fadrina, viu en un limbus legal després d'haver aprovat les oposicions. Per a la Policia Nacional encara no ha completat la formació. Per a la Seguretat Seguretat Social figura com a funcionària. No percep sou, però tampoc pot demanar l'atur ni la prestació per maternitat. També ha perdut la cobertura sanitària de la mútua dels empleats públics, una situació que l'ha portada a viure a casa dels pares.

L'embaràs i un reglament discriminatori ha dut a aquesta situació a l'agent, de 29 anys, a diferència del que passaria si fora home, segons ha denunciat el Sindicat Unificat de la Policia (SUP). 

Ajornament forçòs el dia de la dona

Embarassada de sis mesos i en el dia 38 de la baixa, l'acadèmia d'Àvila va aplicar-li  amb escrupulositat el reglament dels processos selectius de la Policia en cas d'embaràs i li va notificar l'ajornament forçós de les práctiques fins a la següent convocatòria, que tindrà lloc al setembre. Ironies de la vida, la resolució li va arribar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones. 

L'acadèmia permet que l'alumnat en pràctiques perga un màxim de 73 dies (el 20% del període formatiu) per les malalties o lesions que s'hagen produït fora d'acte de servei. Una franja de temps compatible amb les sis setmanes de permís de paternitat. Per a les dones, és diferent. El reglament especifica clarament que a les aspirants que, per l'estat de gestació o lactància, no puguen incorporar-se al procés "se'ls concedirà o disposarà l'ajornament" del període formatiu". No s'hi contemplen alternatives.

Discriminació de gènere?

"Si tu eres home, estàs en pràctiques i eres pare, tens dret al permís, però, si eres dona, et peguen una patada al cul", assegura Miguel Ángel García, el portaveu del SUP. El sindicat considera que es tracta d'un cas clar de discriminació per raons de gènere que, segons García, "vulnera la Constitució Espanyola". I no un cas excepcional, sinó "un modus operandi", com especifica García.

Des de la Policia, per contra, no hi veuen margen per a la polèmica. Fonts d'Interior consultades per À Punt asseguren que només s'ha aplicat el reglament i que el temps de bàixa és el mateix per a tots, amb independència del gènere. I acusen el Sindicat Unificat de la Policia de barrejar conceptes.

El sindicat ha assessorat l'agent perquè interpose un recurs contra la resolució, que va presentar el 20 de març. En paral·lel, la SUP ha escrit una petició a la DGP, al seu departament de recursos humans i al mateix ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, perquè modifique el reglament i corregisca aquesta discriminació. 

Ara fa dues setmanes que l'agent va ser mare. Podria haver assumit la situació amb l'estoïcisme d'altres dones, però segons el sindicat ha volgut fer un pas més enllà "per a reclamar els mateixos drets que gaudeixen els seus companys". 

els Serrans

També et pot interessar