Augment salarial i contenció dels preus: les reivindicacions de l'1 de Maig
Aquest diumenge, Dia Internacional de la Classe Treballadora, els principals sindicats ixen als carrers a València, Alacant, Castelló de la Plana, Elx i Alcoi
Sindicats, treballadors i treballadores tornen a eixir al carrer aquest diumenge 1 de Maig en la primera jornada reivindicativa del Dia Internacional de la Classe Treballadora sense restriccions sanitàries després de dos anys de pandèmia. Una jornada emmarcada en el rerefons dels ERTO i el pla de recuperació i que mira amb preocupació l'horitzó d'un nou context internacional d'inestabilitat econòmica.
Enguany, els principals sindicats, CCOO i UGT han convocat mobilitzacions a València, Alacant, Castelló, Elx i Alcoi amb un lema a favor de l'augment de salaris, la contenció de preus i l'erradicació de les desigualtats. D'altra banda, la COS, la CNT i la Intersindical Valenciana marxaran també de manera conjunta per a reivindicar "els drets de la classe treballadora, l'autoorganització i la lluita contra l'opressió del sistema capitalista".
La modificació de la reforma laboral de 2012 s'inclou enguany com un dels elements troncals dels manifestos de l'1 de Maig. Des d'UGT i CCOO, amb la reivindicació d'una millor protecció de l'ocupació, però amb "el convenciment que contribuirà a superar la inestabilitat, la precarietat i l'excessiu ajust extern". Per contra, la COS, la CNT i la Intersindical Valenciana titlen de "claudicació" l'acord entre sindicats, govern espanyol i patronal que va permetre una reforma que, consideren, que no recupera els drets perduts en les reformes del 2010 i 2012.
Es colen també en els manifestos d'aquest 1 de Maig tant la condemna al gir diplomàtic d'Espanya respecte a la situació del Sàhara Occidental com a la invasió d'Ucraïna. En aquest últim cas, no només per una guerra que CCOO i UGT qualifiquen d'"injustificable", sinó també per les conseqüències econòmiques que comporta per als treballadors i treballadores del nostre país.
Aconseguir una contenció dels preus
L'acceleració de la inflació, que CCOO i UGT atribueixen, a més de la pujada dels preus de l'energia per la guerra a Ucraïna, a l'increment dels marges empresarials per a mantenir els beneficis, es perfila com una de les principals amenaces per a la qualitat de vida de la classe treballadora el 2022. La pujada de preus de la cistella de la compra i de béns i serveis fonamentals "està perjudicant en major mesura les llars amb menors ingressos" segons denuncien els sindicats majoritaris.
La secretària general de CCOO-PV, Ana García, ha assenyalat que "per a aconseguir una contenció dels preus cal modificar la configuració dels preus, perquè les famílies que estiguen en pobresa extrema o disposen d'un salari mínim puguen tirar avant". En aquest context, la sindicalista reivindica la importància de mantindre el consum intern, en comparació amb el que va passar el 2008, com una "ferramenta clau" per a eixir d'aquesta crisi.
Entre les solucions que els sindicats proposen en el curt termini destaquen "actuar sobre les causes de la pujada dels preus energètics i assolir un repartiment equilibrat de l'ajust entre totes les rendes, incloent-hi els beneficis empresarials i les rendes del lloguer immobiliari". En el mitjà i llarg termini, el manifest incideix en la necessitat "d'avançar en l'eficiència i autosuficiència energètica".
Augmentar els salaris i les pensions
Aquesta pèrdua adquisitiva de les llars derivada de la pujada de la cistella de la compra i de l'energia, especialment aquelles amb menys recursos, es veu agreujada segons fonts sindicals per la congelació salarial. Per això, CCOO i UGT incideixen aquest Primer de Maig en "la importància de les pujades del salari mínim interprofessional (SMI) i de les pensions referenciades a l'increment del cost de la vida".
En aquest sentit, els dos sindicats defenen els seus intents per negociar el V Acord per l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva. Uns esforços que remen, segons expliquen, a favor de garantir el poder de compra: "la desigualtat també frena el creixement econòmic, no podem consentir que es pretenga eixir d'aquesta crisi, a costa de devaluar els salaris, de generar més pobresa laboral i major desigualtat social" expliquen en el seu manifest conjunt.
Manifestacions a les principals ciutats valencianes
Les manifestacions convocades per CCOO i UGT arranquen aquest diumenge a les onze del matí a Alacant des de l'IES Jordi Joan; a Alcoi des de l'Albereda; a Castelló de la Plana des de la plaça de les Aules; a Elx des de la plaça de Barcelona i a València des de la plaça de Sant Agustí.
Per la seua part, la COS, la CNT i la Intersindical Valenciana han convocat mobilitzacions unitàries a les 11:30 h a Alacant, des de les escales de Jordi Joan, a València des de la plaça de Sant Agustí i a Vinaròs des de la plaça de l'Ajuntament. També a partir de les 12 a Elx, des de la plaça de Barcelona i a Castelló de la Plana, des de la plaça de Donoso Cortés.