Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

La lava del Cumbre Vieja ha arrabassat ja més de 30 hectàrees a la mar

Les condicions meteorològiques previstes per a les pròximes hores són favorables pel que fa a la qualitat de l’aire i el tràfic aeri

Un restaurant d'El Paso, a La Palma, a pocs quilòmetres del volcà de Cumbre Vieja / Miguel Calero (Efe)

Des que aquest diumenge a la nit es va esfondrar part del con principal del Cumbre Vieja, la lava continua brollant encara amb més cabal, i, a més, s’ha revifat l’activitat sísmica. El Comité Director del Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d'Emergències per Risc Volcànic de Canàries (Pevolca) ha informat aquest dilluns de vesprada que la sismicitat està localitzada en nivells profunds de l'escorça, no prop de la superfície, i en la zona precursora de l'erupció, vinculada al procés actual.

 

A més, les veus expertes assenyalen que, amb les dades actuals, no es descarta que apareguen nous centres d'emissió, que sorgirien, en tot cas, al voltant del con existent, un con que està en constant canvi a causa dels successius processos de creixement i reconfiguració.

 

El director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, ha detallat que la caiguda de part del con ha originat una aportació de lava molt fluida, amb pics d'explosivitat i gasos, cosa que és habitual en una erupció estromboliana com la del Cumbre Vieja. Així doncs, s'ha reforçat el seguiment de la colada per a preveure qualsevol canvi significatiu en la seua direcció.

 

D’altra banda, la directora de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) a Canàries, María José Blanco, ha confirmat que les imatges del satèl·lit constaten l'existència de tubs de lava que faciliten l'accés ràpid perquè es mantenen les condicions tèrmiques de la lava a cotes més baixes, però seguint els cursos que ara mateix estan establits.

 

A més, ha destacat que les condicions meteorològiques previstes per a les pròximes hores són favorables des del punt de vista de la qualitat de l'aire i per a l'operativitat dels aeroports canaris.

Al camp, preocupa també com regar els cultius i per això aquest dilluns arriben a l'illa les dues dessalinitzadores portàtils que el govern canari ha comprat per a donar solució als problemes de reg que estan patint en els cultius. A més, si la qualitat de l'aigua no fora la desitjada, el govern espanyol llogaria els pròxims dies una embarcació cisterna amb més de 30 mil metres cúbics d'aigua. També es treballa amb la possibilitat que els helicòpters Kamov puguen portar aigua dels embassaments que estan fora de la zona afectada.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de visita diumenge a La Palma, va anunciar una nova ajuda de més de 200 milions d'euros per a la reconstrucció de l'illa.

Més de 30 noves hectàrees de sòl

 

Tot i això, els efectes de l'erupció continuen augmentant a poc a poc. L’amplària de la colada en alguns trams arriba fins als 1.250 metres, uns 300 metres més que ahir diumenge, mentre que el delta que s’ha creat amb la lava que ha caigut a la mar té ja una superfície de 32,7 hectàrees.

 

La superfície afectada per l’erupció és ja de 413,38 hectàrees, 14,2 que ahir, i el perímetre de la zona afectada és de 36,3 quilòmetres. Ja hi ha vora 1.050 cases afectades, de les quals 946 estan totalment destrossades, i 30 quilòmetres de carreteres sepultades. Vora 200 persones continuen en centres d'acollida muntats per a l’ocasió i hotels.

Arriba a Puerto Rico un núvol amb diòxid de sofre

Un núvol de pols del desert del Sàhara, amb diòxid de sofre (SO2) amb origen en el volcà de l'illa espanyola de La Palma, afecta aquest diumenge a Puerto Rico i ha provocat una deterioració en la qualitat de l'aire del territori.

La Societat d'Astronomia del Carib informa a través de les xarxes socials que l'Agència Espacial Europea ha detectat diòxid de sofre sobre Puerto Rico i el Carib provinent del volcà Cumbre Vieja. Segons indica, les previsions suggereixen que el núvol poguera arribar també a la República Dominicana. L'entitat recorda que el diòxid de sofre té efectes irritants en els ulls i especialment en les vies respiratòries.

També et pot interessar