Augmenta l'ús compulsiu d'internet i el consum d'alcohol entre joves
La tretzena Enquesta sobre alcohol i drogues a Espanya s'ha elaborat abans de la pandèmia.
El 3,7% de la població espanyola entre 15 i 64 anys fa un ús compulsiu d'internet, segons la tretzena Enquesta sobre alcohol i drogues a Espanya (Edats) presentada aquest dilluns pel Ministeri de Sanitat. Això suposa 1,1 milions de persones i eleva un 0,8 el percentatge assolit en l'edició anterior, de 2017. També constata un augment del consum intensiu d'alcohol -quatre o més copes seguides- entre la població més jove, especialment durant els caps de setmana.
L'Edats s'elabora cada dos anys amb una mostra de quasi 18.000 qüestionaris, però no ofereix resultats territorialitzats per autonomies. L'última entrega arreplega que el consum de totes les substàncies està més estés entre els homes que entre les dones, excepte els analgèsics, opioides i hipnosedants, en els quals el consum s'iguala. Les substàncies més populars entre la societat els últims dotze mesos són, per aquest orde, l'alcohol (l'ha consumit el 82,7% dels homes i el 71,6% de les dones), el tabac (44,4% d'homes i 34,2% de les dones) i el cànnabis (14,6% homes i 6,3% dones).
Tot i que les xifres apunten a una estabilització pel que fa al consum de tabac i alcohol entre la societat, el delegat del govern espanyol per al Pla Nacional sobre Drogues, Joan Ramón Villalbí, ha explicat durant la presentació de l'enquesta que hi ha un "canvi de patró" entre la població jove, "que beu de manera intensa el cap de setmana". Ha demanat, per això, una "regulació exigent".
Ha alertat, a més, de l'ús de cànnabis entre els més joves. Un consum, ha recordat, que té efectes aguts amb quadres psiquiàtrics greus: "No és una cosa trivial: veiem un increment lent però sostingut de la gent que buscarà ajuda en centres socials", ha assenyalat. L'efecte és "més sòrdid" en adolescents que consumeixen aquesta substància i que, en molts casos, no han acabat l'ESO. L'impacte del cànnabis en el rendiment escolar "no és menyspreable", ha assenyalat el representant ministerial, ja que afecta la memòria.
Encara que l'enquesta és prèvia a la pandèmia, el responsable del Pla Nacional sobre Drogues ha avançat que durant el confinament es va reduir el consum de drogues il·legals, es va mantindre el de tabac i va disminuir el d'alcohol. Encara era possible comprar-ne, però el tancament de bars i restaurants proliferaren una reducció en el consum. No obstant això, la situació de les addiccions durant eixos mesos la recollirà de manera detallada una altra enquesta que es presentarà en les pròximes setmanes, ha precisat.
Quasi un 7% aposta diners en línia
La secretària d'Estat de Sanitat, Silvia Calzón, s'ha referit en la roda de premsa a la part sobre les addiccions. Entre les conclusions de l'enquesta, destaca que un 6,7% de la població de 15 a 64 anys aposta diners en jocs en línia, mentre que el 63% ho ha fet de manera presencial. La prevalença de joc presencial amb diners és superior en homes i persones de més edat. Ells aposten en internet més que elles: el 9,1% enfront del 4,2%.
Consum en majors de 65
Com a novetat, l'enquesta inclou enguany un apartat per a la població major de 65 anys. En aquest grup, ha detallat Calzón, el consum de substàncies legals i il·legals està menys estés, i és més prevalent en homes que en dones. Pel que fa a begudes alcohòliques, en els majors de 65 anys s'observa un consum diari de vi més gran, però sense arribar a conductes de risc. Sobre el joc, només l'1,3% dels majors de 65 anys presenta un trastorn problemàtic.