Augmentar l'audiència amb més continguts en castellà, el principal objectiu d'Ordaz al capdavant d'À Punt
El president de la Corporació Audiovisual de la Comunitat Valenciana aposta per una ràdiotelevisió pública valenciana "més arrelada i de més proximitat"
El president de la Corporació Audiovisual de la Comunitat Valenciana (CACVSA), Vicente Ordaz, ha explicat este dilluns durant la seua compareixença a les Corts que el seu doble objectiu al capdavant del ràdiotelevisió pública valenciana és aconseguir que À Punt arribe “al major nombre de valencians possible”.
Segons Ordaz això implica augmentar l'audiència, la qual cosa, assegura, es pot aconseguir incrementant els continguts en castellà “en major proporció a l'actual”, així com que este mitjà de comunicació tinga “més arrelament i més proximitat” a la societat valenciana.
En la seua compareixença en la Comissió de Radiotelevisió Valenciana i de l'Espai Audiovisual ha manifestat que “volem una ràdio i una tele amb la qual els tots se senten identificats”, i ha exposat que vol fer-ho “sense renunciar al servei públic que representem”.
Sobre el projecte que té per davant i encapçala, ha subratllat que és “un projecte il·lusionant i ple de reptes” per a convertir À Punt en “un veritable servei públic, que siga útil a tots els valencians, que integre i vertebre i que reflectisca la diversitat, però que siga una eina d'unió”. “Hem de dedicar esforços perquè siga la televisió i la ràdio de tots els valencians, que no excloga a ningú i en la qual tots es puguen sentir representats, des de Vinaròs fins a la Vega Baixa”, ha afegit.
Amb esta intenció, Ordaz ha apostat perquè “algunes” opcions de producció externa, fonamentalment en sèries o pel·lícules, s’emeten, com a primera opció, en castellà. Una decisió que ve motivada, ha argumentat, pel fet que en determinades comarques i localitats de la Comunitat Valenciana els resultats d'audiència d'À Punt “són molt baixos”.
Per al president de la CACVSA, el “gran objectiu” d'esta “nova etapa” és “molt simple”: “Volem tindre allò que no tenim hui; més audiència; que tots els valencians senten À Punt com seua, cosa que hui no tenim; ser més rellevants, cosa que hui encara no som; i que els nostres programes siguen referència, que l'audiència ens done suport sempre”.
Respecte al pressupost per aconseguir els seus objectius, Ordaz ha dit que les xifres poden semblar “molt grans”, però realment el pressupost d'À Punt és “molt més ajustat” en comparació amb altres televisions autonòmiques com ara la catalana TV3 (336 milions), la basca EiTB (200 milions), l’andalusa Canar Sud (167 milions) o Telemadrid (90 milions).
A més ha explicat que, almenys a curt termini, els comptes “ja estan compromesos en més d'un 54 % a causa de la gestió anterior”, la qual cosa “redueix molt” el marge de maniobra. Amb més detall, pel que fa a la distribució, “el 60% d'allò destinat a continguts informatius ja està compromés, el 70% de l'assignat a programes també i el 100% del de nous formats, està totalment adjudicat”.
Un altre dels objectius marcats és l'ingrés dels ingressos publicitaris, amb el propòsit de tancar 2025 amb 3,7 milions d'euros.
Canvis en la programació
Este mateix dilluns entra en joc el nou pla d'antena amb "alguns ajustos" en la programació diària de la televisió, amb la modificació de la graella "en alguns formats" i la incorporació en determinats productes de "producció aliena de continguts en castellà en major proporció a l'actual".
Així, estos canvis porten aparellats suprimir el programa vespertí En directe i substituir-lo per Bona vesprada, Comunitat Valenciana, una decisió motivada "per una qüestió d'audiència". A més, de matí, després de Les notícies del matí, s'emetrà una tira diària de ficció i reposicions que donaran pas a La via verda, que augmenta la seua durada. De vesprada, després del NTC Migdia, prendrà el relleu el concurs Atrapa'm si pots i La cuina de Morera, que donarà pas al nou magazín. A més, el programa Grada passarà a la mitjanit.
Respecte a la ràdio, els canvis de programació es duran a terme dilluns que ve 7 d'abril i suposaran, fonamentalment, la supressió dels programes Territori sonor i Podríem fer-ho millor, una decisió motivada pels “alts costos de producció” i "que els fan insostenibles", ha dit. “Si la nostra realitat pressupostària fora una altra, podríem estudiar altres possibilitats”, ha admés Ordaz, per a qui “no seria responsable” mantindre'ls en les actuals circumstàncies.
Personal i llibre d’estil
En matèria de personal, Ordaz ha informat que ja s'ha iniciat el procés de subrogació del personal de la CVMC i la SAMC a la nova CACVSA. Mentrestant, ha assegurat, es treballa en "l'actualització, revisió i adaptació” de la relació de llocs de treball (RPT) que es presentarà en “els pròxims mesos” i que permetrà “optimitzar els recursos i actualitzar les funcions de la plantilla”.
Finalment, ha informat que el Consell d'Administració treballa en l'actualització del llibre d'estil per a “adaptar-lo i flexibilitzar-lo a les necessitats actuals”. Per a això, ha detallat, s'han constituït dos comissions: una amb la col·laboració de la Universitat CEU Cardenal Herrera i la Universitat Miguel Hernández (UMH) per a la part deontològica i periodística; i una altra amb la Subdirecció de Política Lingüística per a “la part de la llengua”. El nou manual “seguirà els criteris de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL)”, segons ha informat Ordaz.