Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Austràlia proposa prohibir l'ús de xarxes socials als menors de 16 anys

L'objectiu és abordar els problemes de salut mental, i no hi haurà excepcions a aquells que ja tenen comptes en plataformes o que tenen el consentiment dels pares

El primer ministre australià, Anthony Albanese, al Parlament a Canberra, Austràlia, en una imatge d'arxiu. / Lukas Coch (Reuters)

El govern australià ha anunciat este dijous a Canberra que donarà suport a una nova legislació per a vetar l'ús de les xarxes socials als menors de 16 anys amb l'objectiu d'abordar els problemes de salut mental dels xiquets i adolescents. La ministra de comunicacions, Michelle Rowland, ha aclarit que no hi haurà excepcions a aquells que ja tenen comptes en plataformes o que compten amb el consentiment dels pares.

La proposició de llei indica que no hi haurà sancions per als usuaris que aconseguisquen accedir a les xarxes socials sent menors de 16 anys, o per als seus pares, però sí que hi haurà sancions per a les plataformes que no respecten les noves lleis. Encara es desconeix com abordarien i com aplicarien el límit d'edat les plataformes com Instagram, TikTok, Facebook i altres empreses, de cara a la nova llei proposada. Una de les opcions és l'ús de mètodes de verificació biomètrics.

Hi haurà sancions per a les plataformes que no respecten la nova legislació

El ministre d'Austràlia, Anthony Albanese, ha mostrat la seua preocupació per l'efecte de les xarxes socials en els joves. En les plataformes hi ha una quantitat ingent de contingut relacionat amb la misogínia, o la imatge corporal, que provoca problemes psicològics en els xiquets més menuts que no saben com afrontar eixa informació, i fins i tot als més majors. A més, l'assetjament cibernètic que ocorre en estes plataformes té conseqüències molt perilloses per a estos joves.

La mesura es produeix després que el regulador australià de seguretat electrònica demanara al juliol a les empreses d'internet que elaboraren un codi aplicable que detallara com impediria que els xiquets veren pornografia i altre material inapropiat, o s'enfrontarien a la imposició d'un codi en la indústria.

Els canvis entraran en vigor un any després que el Parlament aprove la mesura i que hi haurà una revisió de les normes després que comencen a aplicar-se.

L'objectiu de la iniciativa és que les plataformes assumisquen la responsabilitat de fer complir el límit d'edat, que en moltes d'elles està establit en els 14 anys, i s'asseguren que les seues pràctiques són segures. S'espera que les companyies demostren que estan “prenent mesures raonables per a evitar-hi l'accés” i es responsabilitzen del perill que pot suposar per als més joves.

Diversos països han estat tractant de restringir l'ús de les xarxes socials als menors, però els desafiaments legals i la tecnologia, com les xarxes privades virtuals que oculten les ubicacions, han obstaculitzat els esforços dels governs.

Tecnologia Salut mental