Les autoritats apel·len a la responsabilitat individual per a garantir la seguretat a les Falles

La Policia Local de València té previst un dispositiu amb vora 2.000 agents des del 26 de febrer fins a la nit de la Cremà

Un agent de la Policia autonòmica valenciana supervisa l'Ofrena a la plaça de la Mare de Deu
Un agent de la policia autonòmica valenciana supervisa l'Ofrena a la plaça de la Mare de Déu / Twitter: @GVAjusticia

El mes de març la Comunitat Valenciana serà epicentre de la geografia espanyola amb unes Falles que volen semblar-se el màxim possible a les d'abans de la pandèmia. Les forces de seguretat s'enfronten al repte de controlar el que serà la primera festa multitudinària celebrada a tot l'Estat en un escenari de relaxació quasi total de les mesures sanitàries contra la covid-19, després de dos anys sense grans esdeveniments. L'única exigència, dur mascareta en interiors, revetles i discomòbils dels casals, i actes massius com ara mascletaes o romeries. També en ofrenes i desfilades si s'assisteix com a públic. 

L'Ajuntament de València i el govern espanyol treballen en un protocol semblant al de 2019, al de les últimes Falles anteriors a l'era del coronavirus. La Junta de Seguretat Local de València s'ha reunit aquest dimecres per a avançar en la planificació dels dispositius de protecció per als actes fallers amb un important repte sobre la taula, el de garantir unes festes segures des del punt de vista ciutadà i també sanitari, en un context d'alçament de les restriccions en què la seguretat es fia pràcticament a la responsabilitat individual de la ciutadania. Es tracta de posar la lletra menuda al protocol genèric que va donar a conéixer dilluns la Generalitat i que arreplega la normativa bàsica per a regular les festes populars a la Comunitat Valenciana, com les Falles, la Magdalena o les celebracions de moros i cristians. 

Quan serà obligatòria la mascareta a les Falles i la Magdalena?
Quan serà obligatòria la mascareta a les Falles i la Magdalena? / Marta Galindo

En la trobada estaven presents representants de les tres administracions (estatal, autonòmica i local), així com els alts comandaments de la Policia Local, Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els serveis d'Emergències. Com cada any amb motiu de Falles, s'establirà un dispositiu especial integrat per totes les forces i cossos de seguretat de l'Estat, que treballaran de forma coordinada per tal de garantir la seguretat durant les festes. Unes Falles com les de 2019, però amb mascareta. 

Més enllà de les ganes contingudes de celebració que hi ha enguany, també està el factor calendari: Sant Josep cau dissabte i això podria multiplicar la xifra de persones que acudisquen a gaudir de les Falles. Quasi un milió de visitants té cada dia València els dies grans de la festa, unes dates en què el turisme sol créixer de mitjana un 41% en comparació amb la resta de l'any.

Vora 2.000 agents de Policia Local

"Anem cap a unes Falles que seran quasi normals, amb unes restriccions mínimes", ha assegurat després de la trobada la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, que ha apel·lat a la responsabilitat individual de la ciutadania i les comissions falleres. "Depenguem del que hem aprés. Fem el que sabem que hem de fer, protegir-nos individualment per a protegir-nos tots col·lectivament", ha resumit. Aquest és el missatge en què coincideixen totes les autoritats: sentit comú i portar mascareta en tots aquells actes massius en què siga obligatori segons la normativa vigent. El gran repte passa, justament, per controlar totes les aglomeracions i garantir que es compleixen les normes.

Una dificultat evident per a les forces de seguretat. Delegació de govern i Ajuntament coincideixen que la policia no perseguirà ningú pel carrer, però sí que avisen que se sancionarà qui no respecte els protocols. La multa per no dur la mascareta, per exemple, és de cent euros. "Ningú té ganes d'unes Falles policials. Volem unes festes amb agents en cada cantó?" ha ironitzat el regidor de Seguretat Ciutadana, Aarón Cano. 

La Policia Local de València té previst un dispositiu amb vora 2.000 agents des del 26 de febrer fins a la nit de la Cremà, el 19 de març. Enguany es pararà especial atenció a les revetles i discomòbils, principalment les que se celebren davant de la Llotja i els voltants. La intenció és establir un dispositiu extraordinari per a evitar que es repetisquen episodis com en l'any 2019, quan aquestes zones d'alt valor patrimonial acabaren plenes de brutícia. El cos municipal estarà reforçat per efectius de la Policia Nacional, antidisturbis, drons i helicòpters.

També hi haurà un coordinador covid en cada comissió fallera per a garantir que es respecten les normes en els més de 400 casals i envelats, una figura que va estrenar-se en les Falles adaptades del passat setembre. La secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, ha confirmat que Sanitat donarà formació específica a les persones encarregades per tal que coneguen fil per randa la normativa vigent i puguen resoldre tots els dubtes i fer complir les normes. 

També et pot interessar

stats