Balears incentiva la població de rates penades per a combatre les plagues d'insectes

Les mesures de control biològiques són cada vegada més habituals als boscs i cultius

Una rata penada, en una imatge d'arxiu
Una rata penada, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Les mesures de control biològiques són cada vegada més habituals. A la Canal de Navarrés es va conéixer el passat juny un projecte experimental per a potenciar la població de rates penades, que ajuden a controlar una de les pitjors plagues de les vinyes, el corc del raïm, d'una manera ecològica i sostenible. Aquest dimarts, s'ha fet públic que el servei de Sanitat Forestal de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, en col·laboració amb la Iniciativa de Cerca de la Biodiversitat de Balears (IRBI), ha instal·lat seixanta noves caixes niu per a quiròpters a Eivissa i a Formentera.

La iniciativa ha suposat la instal·lació de 176,88 caixes niu en cada illa, segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

La rata penada és una espècie insectívora, el que fa d'ella un element clau per a garantir el control natural de plagues forestals, com la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa). A més, és un depredador natural d'altres insectes voladors com els mosquits. La instal·lació de caixes niu permet l'augment i estabilització de la població de quiròpters que actuen com a control natural de les plagues forestals.

La processionària del pi va ser declarada plaga forestal el 2016 a Formentera, mentre que a Eivissa encara no ha sigut qualificada així, malgrat detectar-se en els anys setanta, segons ha afegit Medi Ambient i Territori. El govern balear també ha assegurat que té previst intensificar l'any que ve a Mallorca i Menorca la instal·lació de més caixes refugi per a quiròpters, principalment a les finques públiques.

També et pot interessar

stats