La Banda Municipal de València fa vaga per primera vegada en la història
Asseguren que tenen temor de perdre l'estabilitat laboral si l’Ajuntament els traspassa al Palau de la Música
La Banda Municipal de València ha viscut aquest dimecres la primera vaga en els 120 anys d'història per a protestar per la intenció de la Regidoria de Recursos Culturals de traslladar l'agrupació musical al Palau de la Música.
L'aturada l'han convocada els cinc sindicats de l'Ajuntament de València –CCOO, UGT, STAS Intersindical, CSIF i SPPLB– amb caràcter parcial, de les 18:00 a les 21:00 hores, coincidint amb el concert previst al Palau de les Arts, el primer que havia de fer la formació en aquest 2022.
Així, a les 19:00 hores, integrants de la banda s'han concentrat a les portes del coliseu i han fet un acte reivindicatiu en què han tocat marxes fúnebres perquè estan de dol davant del que pensen que serà la desaparició de la banda. Així ho ha manifestat a À Punt NTC un dels membres de la comissió de la banda, Agustín Puig, que també denuncia que ni l’alcalde, Joan Ribó, ni la vicealcaldessa, Sandra Gómez, han volgut rebre’ls.
Malgrat que és la primera vegada en la història que fan una vaga, no és la primera vegada que es manifesten en contra de la idea de l’executiu municipal de traslladar la Banda al Palau de la Música. Fa set mesos que es manifesten cada setmana davant de l’Ajuntament per tocar marxes fúnebres, igual com han fet aquesta vesprada, explica Puig. I, a més, en tots els concerts que han fet durant aquest període han fet una pausa per a desplegar una pancarta en què es pot llegir "La Banda Municipal sempre a l'Ajuntament, no al traspàs al Palau" i han llegit un manifest.
Aquesta mateixa pancarta s’ha pogut veure hui davant del Palau de les Arts durant la protesta que han fet per visibilitzar, una vegada més, el desacord amb els plans de l'equip de govern municipal.
Pep Torrés, portaveu de la secció sindical de Comissions Obreres de l’Ajuntament de València, explica que, malgrat que el consistori assegura que és un trasllat que respon a raons administratives i que tots els integrants conservaran la plaça, la plantilla rebutja passar a dependre d’un organisme autonòm, perquè tenen por del que puga passar en un futur. Afirma que ja es va produir un moviment semblant en els anys 90 amb l’Orquestra de València i ara de tota la plantilla només queden deu persones que continuen sent funcionàries, mentre que la resta han passat a ser personal laboral al servei de la Generalitat.
D’altra banda, la professora de contrabaix i també membre de la comissió de la banda Joana Sales critica la falta d’informació clara i les contradiccions de l’equip de govern davant del que considera un “traspas forçós” que els posarà en perill les places de funcionari. A més, explica que no saben què passarà amb els 24 professors i professores de la Banda que ara mateix estan en situació d’interinitat, ja que les seues places desapareixerien perquè no les tenen en propietat, però considera que, ara que el govern espanyol està immers en un procés d’estabilització d’aquest tipus de places, tampoc és el millor moment per a fer un moviment com aquest.