Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA

La barraca dels Aranda, 200 anys de supervivència al foc

Situada al mateix centre del Palmar, és l'última construcció original valenciana que queda dreta

La barraca que ha superat el temps i el foc continua dreta / José Luis Camps
Joan Miquel Llopis
29 d'abril 2021 - 06:00

Quan arribem al centre del poble del Palmar, a València, un edifici destaca sobre la resta. És la barraca dels Aranda, l'única autèntica que queda dreta. Després de dos-cents anys plantada al costat de l'Albufera, l'estat n'és lamentable. És perillós, fins i tot, arrimar-se a l'edifici. Ara el trobem amb tanques perquè ha començat una rehabilitació històrica, la primera actuació arquitectònica en una barraca amb les tècniques originals de construcció.

Enfront de la casa valenciana dels Aranda, un cartell explica: "La barraca dels Arandes (s. XIX) és la més antiga del Palmar i conserva l'estructura original. Les parets, que no superen els 1,5 metres d'alçària, són d'atovó. El sostre està format per una estructura de bigues de fusta sobre la qual s'estén una capa de canyes llargues. Damunt es fixa el material vegetal de la coberta, anomenat borró, que se sega a la Devesa. El sol és de fang premsat. No és visitable".

La dels Aranda (encara que la va construir la família dels Guitarres) era una més d'un poble de barraques. Però és l'única que va sobreviure a les flames. Si ens fixem en els materials amb què es construïen (fusta, canyes, i la coberta vegetal feta de senill) el foc era el gran botxí d'aquestes construccions. Residents majors del Palmar recorden incendis d'una barraca que destruïen totes les del barri. En aquest vídeo ho conten.

Tornem ara a la barraca dels Aranda actual. L'Associació Cultural de Vela Llatina l'Alcatí està fent-se càrrec de la seua reconstrucció. Quan estiga rehabilitada serà la seu social d'aquest col·lectiu que defensa la protecció de les barques i les barraques de l'Albufera de València.

En el procés de recuperació de l'edifici tradicional dels Aranda s'empren les tècniques històriques dels barraquers, els constructors. Així, el portaveu de l'associació cultural l'Alcatí, Paco Baixauli, avança que les parets es tornaran a fer amb rajoles de fang, tarquim i matèria vegetal assecades al sol. I el borró, la coberta vegetal del sostre, es farà manual amb productes del mateix llac de l'Albufera. Mireu com ho explica Baixauli.

La renovada barraca dels Aranda obrirà les portes (quan acabe la rehabilitació) quaranta anys després que es tancaren per última vegada. I la podrem visitar per a saber com vivien els nostres avantpassats als segles XVIII i XIX.

També et pot interessar