Bars i restaurants hauran d'oferir a la clientela la possibilitat d'emportar-se el menjar que no han consumit

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns un projecte de llei per a evitar malbaratar aliments

Boses de menjar per a emportar
Boses de menjar per a emportar / Europa Press

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns un projecte de llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, que recull obligacions per a tots els agents que formen part de la cadena alimentària, des de la producció primària fins al consum.

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha justificat la necessitat d'actuar per a trobar una solució al problema del malbaratament per raons de caire econòmic, ambiental i social. “No hi ha producte alimentari més car que el que acaba en el fem”, ha afirmat el ministre, que ha recordat que cada ciutadà malbarata anualment 31 quilos d'aliments sense consumir.

El nou projecte de llei estableix que tots els agents de la cadena alimentària han de disposar d'un pla de prevenció per a evitar el malbaratament que ha d'incloure una jerarquia d'usos, en la qual la prioritat és que vaja destinat a empreses sense ànim de lucre o bancs d'aliments. L’obligació s'aplica igualment a les institucions com centres sanitaris i educatius o residències.

Pel que fa als establiments d'hostaleria i altres serveis alimentaris, hauran d'oferir als clients la possibilitat que s'emporten, sense cost addicional, els productes que no han consumit i hauran d'informar-ne de manera visible, preferentment en la carta o menú. D’aquesta manera, hauran de disposar d'envasos aptes reutilitzables.

Una segona vida per als aliments: transformar-los en sucs o cremes

En un segon orde de jerarquia, els aliments no venuts, però que estiguen en condicions òptimes de consum, hauran de ser transformats en productes com sucs, melmelades o cremes. Si no són aptes per al consum humà, els aliments hauran d'utilitzar-se com a subproductes per a l'alimentació animal o fabricació de pinsos per a la indústria, per a l'obtenció de compost de qualitat per a ús agrari o per a l'obtenció de biogàs.

Els productes amb data de consum preferent vençuda hauran de presentar-se al consumidor de manera separada i diferenciada de la resta, amb preu inferior, o destinar-se a la donació.

Ofertes dels productes amb data de caducitat pròxima

El govern espanyol també s'ha proposat generalitzar una pràctica que ja es fa en nombroses empreses de la distribució, com és la de fer promocions específiques de venda de productes que tinguen pròxima la data de caducitat o la de consum preferent.

A les botigues de més de 400 metres quadrats, a més, serà obligatori disposar d'un lineal on s'oferisquen determinats productes que, malgrat estar en condicions de consum òptim, no tinguen una aparença "perfecta".

Així mateix, els operadors hauran d'incentivar la venda d'aliments de temporada, de proximitat, ecològics i a granel, així com informar de les pèrdues alimentàries i del compliment dels seus plans de prevenció.

També et pot interessar

stats