Quins béns immobiliaris de l’Església han suscitat polèmica a la Comunitat Valenciana?

La titularitat del campanar de Sant Bertomeu, a Benicarló, anirà a juí el pròxim 24 de febrer.

VÍDEO | Quins béns immobiliaris de l’Església han suscitat polèmica a la Comunitat Valenciana?

El pròxim 24 de febrer la titularitat del campanar de Sant Bertomeu, a Benicarló (Baix Maestrat), anirà a juí. El bisbat de Tortosa el va posar a nom seu fa 5 anys a de pressa i corrents abans que expirara la Llei hipotecària, però l’Ajuntament de la localitat continua pagant el manteniment i la llum del rellotge. Ara, després de sis anys, el jutge haurà de decidir sobre qui recau la titularitat d’aquest immoble.

Aquest és un dels nombrosos béns que les diferents diòcesis van inscriure a nom seu i que els consistoris tracten de recuperar a través de la justícia. Un altre cas és el de l’església fortalesa gòtica de Xàbia (Marina Alta). Fins al 1924, els documents atorgaven la propietat al poble, però misteriosament, quatre dècades més tard, ho era de l'arquebisbat de València.

El canvi va ofendre als feligresos que en un temps s'oposaren a entrar al temple. En aquell moment, l'Ajuntament va decidir no anar a plet però les males relacions han ressuscitat en les obres de restauració del monument. Els merlets del campanar no agraden al veïnat i aquest mateix dimarts el consistori ha demanat explicacions per unes obres que no s'ajusten a la llicència municipal.

Aquests són dos casos als quals s'afigen de nord a sud esglésies, ermites i cementeris que les diòcesis posaren a nom seu abans del 2015.

En canvi, a Xàtiva (Costera) van arribar a una bona entesa per l'ermita gòtica del Puig que el poble reclamava. L'any passat l'arquebisbat de València la va donar a la ciutat per tal de poder acabar-ne la restauració.

També et pot interessar

stats