Berlín commemora l'inici de la construcció del mur
Aquest divendres, com cada 13 d'agost, la ciutat recorda els 60 anys d'un mur que va marcar la ciutat per a tota la vida
Aquest divendres Berlín recorda el 13 d'agost de 1961, el dia en què es va iniciar la construcció del mur que va partir la ciutat fins a 1989, ara convertit en unes restes que són objecte de curiositat per al visitant i també de reflexió sobre aquella traumàtica divisió.
Dos mesos després que el cap d'Estat de l'Alemanya, el comunista Walter Ulbricht, assegurà, el 15 de juny, que "ningú té la intenció de construir un mur", Berlín començava el dia dividida per pals de formigó amb fil d'aram espinós i barricades alçades des del sector oriental amb trossos d'asfalt i llambordes.
Els ciutadans eren testimonis atònits de l'inici d'una divisió consolidada a través d'un mur, que s'aniria ampliant, modernitzant i perfeccionant fins a l'any de la caiguda, el 1989, per a complir la seua funció d'evitar la fugida des de l'Alemanya comunista.
Durant més de 28 anys, els 156,4 quilòmetres de mur van constituir una representació física del teló d'acer que va dividir Alemanya i Europa i van ser escenari almenys de 140 morts, però també almenys de 5.075 fugides reeixides.
Quasi 44 quilòmetres transcorrien enmig de la ciutat; els 112 restants envoltaven com una cotilla Berlín Occidental pel nord, l'oest i el sud. Hui, 60 anys després de la construcció i quasi 32 des de la caiguda, la història de l'anomenat mur de la vergonya continua atraient milions de turistes i curiosos cada any.
Les restes més conegudes que queden dretes estan entre altres llocs en l'anomenada East Side Gallery -1,3 quilòmetres de mur amb grafits de diversos artistes, entre altres el famós bes de caragol entre els líders soviètic i alemany oriental, Leonid Bréjnev i Erich Honecker, obra de Dmitri Vrúbel-, i a Potsdamer Platz.
El tram a Niederkirchner Straße -prop de Checkpoint Charlie, antic control fronterer entre l'est i el sector nord-americà-, també atrau els curiosos, així com les restes de Bernauer Strasse, símbol de la divisió alemanya per haver quedat partida pel mur i on també està el centre de documentació del mateix mur.
Per la ubicació, altres trossos del mur passen desapercebuts per a turistes i berlinesos, com el tram a l'encreuament de Dolomitenstrasse i Maximilianstrasse, al districte de Pankow, al nord de la ciutat, que l'any passat va perdre 60 dels 70 metres encara drets per a fer lloc a un projecte d'habitatge nou.
Un dia per al record dels morts i del sofriment humà degut a la divisió
L'alcalde-governador de Berlín, el socialdemòcrata Michael Müller, ha qualificat en un comunicat la construcció del mur com un "esdeveniment decisiu" per a la ciutat i per a tot el país. Ha demanat mantindre viu el record, sobretot perquè les generacions més joves "van tindre la sort de no viure aquesta divisió" i la memòria col·lectiva els permetrà valorar el concepte de llibertat.
Cada 13 d'agost, Berlín recorda en primer lloc els morts que van perdre la vida al costat del mur i el fil d'aram espinós, però també "el sofriment humà que va causar la divisió de la ciutat i del país amb la separació de famílies, amics i afins, i la pèrdua d'oportunitats en la vida", va dir.
La ministra de Cultura, Monika Grütters, per la seua part, ha subratllat en un comunicat que la revisió crítica de la dictadura del Partit Socialista Unificat (SET, per les sigles en alemany) i de la República Democràtica Alemanya (RDA) i el record de les seues víctimes "continuaran sent objectiu central en el futur".
L'acte central dels 60 anys de la construcció del mur tindrà lloc aquest divendres al memorial i centre de documentació del mur de Berlín a Bernauer Strasse.